Mandag 5. – onsdag 8. august 2019
Tur til Helsingfors

Dato: Mandag 5.  – onsdag 8 august 2019
Pris: pr pers. kr 8 800,-. Tillegg enkeltrom kr 1 800,-
Avgang: Biblioteket kl. 05.00
Reiseleder: Astri Mørch Glenjen.
E-post: j-glenje@online.no – Mobil: 481 55 231

Helsingfors eller Helsinki som Finlands hovedstad heter på finsk kan sies å være» Østersjøens eksotiske datter», influert av både svensk, russisk og kontinental kultur.

Byen ble grunnlagt av Kong Gustav Wasa i 1550 og ble Finlands hovedstad først i 1812. Den er en interessant by kjent for spennende arkitektur, museer og mange spesialforretninger med finsk design.

Dag 1. Fredrikstad, Gardermoen, Helsingfors:

Busstransfer fra Fredrikstad.

Avreise med Finnair rute med avgang kl. 8.45 fra Oslo lufthavn Gardermoen med ankomst Helsingfors klokken 11.05 lokal tid.  Her venter lokalguide og buss for å ta oss med på lunsj.

Etter måltidet blir det omvisning i Helsingfors. Vi besøker Senatstorget med Domkirken, Sibelius monumentet, Tempelkirken, Stillhetens kapell, bydelen Eira og mye mer. Deretter går turen til sentralt beliggende hotel Scandic Grand Marina hvor vi skal bo i 3. netter. Felles middag på hotellet om kvelden.

Dag 2. Ateneum, Marimekko :

Frokost på hotellet.

Vi starter dagen med et besøk i Ateneum som er Finlands nasjonalgalleri. Kunstmuseet er tegnet av arkitekt Theodor Höijer og ble ferdigstilt i 1887. Vi blir med på omvisning. Månedens utstilling er av den tsjekkiske kunstneren Frantisek Kupka regnet for å være en pioner innen abstrakt kunst. Marimekko fabrikkutsalg er et must når en besøker Helsingfors. Felles lunsj. Felles middag i hyggelig lag på hotellet.

Dag 3. Sveaborg.

Frokost på hotellet. Vi spaserer til Salutorget Her går vi om bord i fergen som skal ta oss med på en 20. minutters fergetur til festningen Sveaborg, også kalt Nordens Gibraltar.  Festningen står på UNESCOs verdensarvliste. Da den ble bygget var Finland en del av Sverige og således er Sveaborg Sveriges dyreste forsvarsprosjekt noensinne. Vi får omvisning med lokalguide. Det blir tid til å utforske området på egen hånd før vi returnerer til hotellet. Felles middag på hotellet om kvelden.

Dag 4. Helsingfors, Oslo:

Frokost på hotellet og formiddagen til egen disposisjon. Etter utsjekking av hotellet tar vi plass i bussen for å bli med på en spennende utflukt. Ferden går til Tusby hvor vi skal besøke Ainola som sies å være Finlands mest berømte kunstnerhjem. Her bodde komponisten Jean og hans kone Aino Sibelius .Huset ble designet av den berømte finske arkitekten Lars Sonic. Den eneste forespørselen Sibelius hadde til Sonck var å inkludere utsikt til innsjøen og en grønn peis i spisesalen. Vannledninger ble aldri montert før etter Sibelius døde fordi han ikke ville bli distrahert mens han komponerte.Den vakre naturen og hagen danner en stemningsfull ramme det vakre stedet. Vi blir med på omvisning og får høre den spennende historien. På vei til flyplassen reiser vi innom et av Iittalas fabrikkutsalg hvor vi får muligheten til å gjøre et godt kjøp før ferden fortsetter til flyplassen. Felles lunsj underveis.

Avreise med Finnair med avgang   kl. 19.15 lokal tid. Ankomst Oslo kl. 19.45 , Busstransfer Gardermoen – Fredrikstad.

 

Turens pris kr 8800,- per person ved minimum 30 betalende gjester i delt dobbelt rom,

Turens pris inkluderer:

Transfer Fredrikstad – Oslo lufthavn Gardermoen t/r

Flyreisen Oslo – Helsingfors t/r

Transport som beskrevet i programmet

3 netter på Hotell Scandic Grand Marina

3 frokoster

3 lunsjer

3 middager

Innganger og omvisninger som beskrevet i programmet

Reiseleder Oliver Travel

Turens pris inkluderer ikke:

Enkeltromstillegg kr 1800,-

Forsikringer

Drikke til maten

Søndag 18. – fredag 23. august 2019
Historiecruise i vesterled
Med Øystein Morten

Tid: Søndag 18. – fredag 23. august 2019
Pris: kr 16 900,-  Tillegg enkeltlugar (begrenset antall) innvendig standard
kr 4 850,-, utvendig standard kr 6 950,-Bussavgang: Fra Biblioteket kl. 05.00!!
Arr.ansvarlig:  Nina Oksmo
e-post: nina.lill.oksmo@fredfiber.net Mob: 926 48 051

18. – 23. august 2019 – 6 dager

Velkommen til sommerlys vest i havet og vårt spennende cruise. Det er dagslys nærmest døgnet rundt, og vi får mange og gode opplevelser på denne rundreisen i Vesterled.

Våre faglige inspirator og fortelle er religionhistoriker Øystein Morten.

Øystein Morten bør være kjent for de fleste som er interessert i historie fra vikingtid og middelalder. Hans bøker «Jakten på Olav den Hellige» og «Jakten på Sigurd Jorsalfare» fikk meget gode kritikker og ga oss innblikk i en ny historieverden. Kombinasjonen av historien i nåtid og fortid er svært interessant og spennende lesing.

Dersom du trodde middelalderhistorie ikke er interessant for deg, kan det hende du skifter mening etter å ha lest Øystein Mortens bøker!

Vår faglige reiseleder vil holde foredrag hver dag, om bord eller i land.

Det vil bli satt opp buss fra Fredrikstad til Gardermoen, deretter flyr vi til Edinburgh.

Cruiset starter i Rosyth, like ved Edingburgh, der vi går om bord i MS Marco Polo og setter kursen først mot Orknøyene hvor Kirckwall er første anløp.

Her har vi vår egen buss og guide og skal se Maeshowe, en førhistorisk gravhaug, påbegynt for ca 5000 år siden. På stenveggene inne i gravhaugen er det norrøne runeinskripsjoner som vi får se. Vi skal også se St Magnus-katedralen, Nordens nest største kirke i middelalderen, etter Nidaros. Erkebispegården fra samme tid ligger ved siden av og er også verdt et besøk.

Lerwick på Shetlandsøyene er neste stopp. Her skal vi også ha vår private buss og guide, og vi drar sørover på Mainland, hovedøya, for å besøke de arkeologiske utgravningene Jarlshof. Bygningene her inkluderer rester fra en smie fra bronsealderen, hus fra jernalderen, hus fra pikterne, langhus fra vikingtiden og en gård fra middelalderen. Det blir også god tid til besøk i Lerwick på egenhånd.

På Færøyene, hovedstaden Torshavn, setter vi oss i buss med lokal guide og besøker det gamle bispesetet på Kyrkjebø. Dagens bonde Johannes Paturson er 17. generasjon. Fortellingen om stedet foregår i Røykstovan, Europas eldste trehus, ca 900 år gammelt.

Det blir tid på egenhånd i Torshavn, vi anbefaler et besøk i Jacobsens bokhandel.

Velkommen til et unikt cruise med uforglemmelige opplevelser og steder du muligens ikke har besøkt tidligere.

Skipet vi seiler med er Marco Polo som tar 800 passasjerer.

Alle måltider inkludert når man er om bord, 3 om dagen.

Det vil hver dag gis tydelige beskjed via info på lugarene, på skjermer og over høytalere når man må være om bord i skipet. Som regel er det 30 min før avgang. Detaljert info kommer nærmere avreise.

Program

Det vil bli foredrag fra Øystein Morten mens vi er på sjøen, fortrinnsvis før middagene. Detaljer om tider kommer nærmere avreise. Vi befinner oss i farvann som er sterkt relatert til norsk viking- og norrøn historie og ikke minst middelalderhistorie.

Øystein Morten vil holde foredrag om temaer som er nært knyttet opp mot stedene vi besøker.

Dag 1 – 18.8.

Buss fra Fredrikstad til Gardermoen om morgenen, og vi flyr direkte med Norwegian fra Oslo G til Edinburgh kl 09.00 med ankomst kl 09.55 (lokal tid) – SK4601 – (1 time og 55 minutter). Buss venter på gruppen og tar oss til Rosyth for innsjekking på MS Marco Polo. Skipet forlater Rosyth kl 1600.

Øystein Morten vil hver dag holde foredrag på 45-50 minutter mens vi er ombord. Vi kommer tilbake med detaljert tidsplan nærmere avreise for foredragene. Disse vil foregå i eget konferanserom om bord. Øysteins første foredrag handler om Olav Tryggvasons herjinger i England og Skottland.

Dag 2 – 19.8.

Ankomst Kirkwall på Orknøyene kl 08.00. Avgang kl 23.00. Kirkwall er administrasjonssenteret for de ca 200 øyene som utgjør Orknøyene, og har ca 7.000 innbyggere. Det finnes spor etter mennesker som levde der mer enn 3.000 år f Kr. Et av de viktigst funnene er gravhaugen Maeshowe på Mainland. Gravhaugen er 7 m høy og 35 m i diameter. Den ble påbegynt for ca 5000 år siden, og bygget i flere etapper. Den nåværende formen antar man er fra ca 1500 år f Kr. På stenveggene i kammeret kan det leses et tredvetalls norrøne runeinskripsjoner som forteller både om legender om en skatt knyttet til haugen, matservering og fester, og forskjellige former for seksuell aktivitet som har pågått i de små sidekamrene inne i haugen. Det opplyses også at det var korsfarere som var på vei enten til eller fra Jerusalem som brøt seg inn i haugen: «Jorsalamenn brutu haug denna». Vi besøker dette unike stedet, som ble tatt opp på Unescos verdensarvliste i 1999 og er en av Skottlands fire verdensarvoppføringer.

Vi vil i tillegg se St Magnuskatedralen som ble påbegynt i år 1137 under Ragnvald Orknøyjarl. Katedralen i Kirkjuvåg – som Kirkwall het den gang – var nest størst i det nordatlantiske bispedømme, etter Nidarosdomen. Lokal guiding på Orknøyene foregår på engelsk og av Øystein Morten.

Det blir også tid på egenhånd i øyrikets hovedstad. Hvorfor ikke besøke en av de hyggelige butikkene, eller en kafé og nyte en lokal godsak.

Øystein har utrolig mye spennende å fortelle fra Orknøyene, og temaene er fra kristningen av Orknøyene og Magnuskatedralen.

Dag 3 – 20.8.

Ankomst Lerwick på Shetlandsøyene kl 08.00, avgang kl 17.00. Lerwick har fått navn etter det tidligere norske navnet Leirvik og er med sine 7.500 innbyggere øyenes hovedstad. Hovedøya kalles Mainland, og innbyggertallet i Lerwick er ca en tredjedel av det totale innbyggertallet.

Siden 3.000 år f Kr har øyene vært bebodd, man har i dag rester etter steinhus fra jernalderen. Omkring år 300 e Kr beretter romerske skrifter om det keltiske folkeslaget pikterne, som på 800-

tallet ble fortrengt av vikingene. Shetland var en del av Norgesveldet under navnet Hjaltland, inntil øyene ble pantsatt til den skotske kongen av den dansk-norske kongen Christian I i 1469.

Vi setter oss i buss med lokal guide for å kjøre til det arkeologiske Jarlshof, restene etter en bosetting fra neolittisk tid – yngre steinalder. Stedet går for å være det beste arkeologiske stedet i hele Storbritannia. Stedet ble utbygget gjennom århundrer, bl a i jern- og middelalderen.

Guiding foregår på engelsk med lokal guide, og i tillegg vil Øystein Morten fortelle.

Vi drar tilbake til Lerwick og fri om ettermiddagen. Om du ikke ønsker å være i Lerwick by legges det opp til at man rekker å spise lunsj om bord, evt finner man en kafé på egenhånd i byen.

Foredrag med Øystein i dag er møtet mellom vikinger, irske munker og pikterne.

Dag 4 – 21.8.

Vi ankommer Torshavn kl 0900, og skal ligge her til kl 20.00. Vi starter med besøk på Færøyenes gamle kongsgård og bispesetet fra 900 år tilbake i tid, på Kyrkjebø. Her er det i dag Johannes Paturson som styrer gården, han er 17. generasjon. I tillegg til stedets interessante historie besøker vi den gamle Røykstovan, antatt å være det eldste trehuset i Europa, bygget av drivtømmer fra Norge, og som de antar har vært en stavkirke før den drev i land på Færøyene. Her på gården står også Olavskirken opprinnelig fra år 1111, samt ruinene etter Magnuskatedralen. Vi gjør en liten vandretur på Tinganes i Torshavn, tingplassen gjennom århundrer, og fremdeles stedet hvorfra øyriket styres. Den gamle bydelen Reyn ligger like ved, vi rusler blant trange smug og stræde. Offisielt program ferdig kl 12.30. Lokal guide på Færøyene snakker norsk.

Tid på egenhånd og vi anbefaler den 150 år gamle «Boghandel Jacobsen», en ekte gammeldags bokhandel. Færøyenes eneste garnprodusent har butikk i Torshavn, og har du lyst kan du gå inn i Husfliden og se på – eller kjøpe – hjemmelaget tradisjonsstrikk. Like ved finner vi også stedet der de færøyske folkedraktene lages.

I Færøyenes nasjonalmuseum finnes blant mye annet de originale kirkestolene fra 1400-tallet som sto på Kyrkjebø. Også en godt bevart utskåret «Maria med Jesusbarnet» av angelsaksisk opprinnelse fra slutten av 1000-tallet, som inntil 1875 befant seg i Olavskirken på Kyrkjebø, finnes her.

Fra Øystein Morten vil skal vi høre fortellingene om kristningen av Færøyene.

Dag 5 – 22.8.

Vi setter kursen sørover mot Storbritannia og seiler hele dagen.

Avsluttende foredrag av Øystein Morten, Jakten på Olav Tryggvason. Avskjedsmiddag om bord.

Dag 6 – 23.8.

Kl 08.00 Ankomst Rosyth. Transport til flyplassen for avgang direkte til Oslo kl 13.50 ned Norwegian, ankomst kl 16.35. Derfra buss tilbake til Fredrikstad.

Marit!  Dette tas ikke ordrett med på nettsiden. Jeg justerer
teksten senere.
Sture

Reise- og prisinformasjoner

Pris pr person fra kr 16.900

Inkluderer

 Fly med t/r Oslo – Edinburgh

 Flyskatter

 Buss t/r Fredrikstad-Gardermoen

 Transporter t/r flyplass-båthavner i Edinburgh

 5 netter/ 6 dagers cruise med full pensjon om bord i standard innvendig dbl lugar

 Utflukter i land Orknøyene, Færøyene og Shetland jmfr program

 Daglige foredrag om bord som nevnt i program med faglig reiseleder Øystein Morten

Tillegg

 Enkeltlugar innvendig standard kr 4.850 (begrenset antall)

 Enkeltlugar utvendig standard kr 6.950 (begrenset antall)

 Drikke til måltider

 Obligatorisk tips til crewet, pr sept 18, GBP 7 pr dag (info kommer senere)

Frivillig oppgradering av lugarer

 Innvendig superior dbl kr 1.150 pr person

 Utvendig standard Ocean view kr 2.450 pr person

 Utvendig standard pluss Ocean view kr 2.850 pr person

 Utvendig premium Ocean view kr 4.200 pr person

Forbehold om prisendring dersom endringer i flyskatter og avgifter, og eventuelt andre uforutsette endringer. Forbehold om mindre programendringer.

Depositum på kr 4.000 pr person faktureres ved påmelding.

Sluttfaktura forfaller 6 uker før avreise.

Tirsdag 8. oktober – onsdag 9. oktoberRjukan med Heddal stavkirke – Vemork – Skinnarbu -Gaustatoppen

Skinnarbu Nasjonalparkhotell er nyrenovert

9. – 13. mars 2019
Sansenes Marokko

Periode: 9. – 13. mars 2019
Buss: Fra Biblioteket kl. 07.30
Pris: kr 11 900,- Tillegg for enkeltrom kr 2 550
Turleder: Berit-Julie Pedersen
E-post: berit-julie@bjped.no Mobiltlf. 414 64 164

Bli med til den myteomsuste byen Marrakech, en smeltedigel av arabisk, fransk og afrikansk kultur. En by som kan oppleves som et sjokk, men som har så mye å by på. Marrakech er et shoppingeldorado når du først har knekket prutekoden! Vi bor på et hyggelig hotell like utenfor gamlebyen, og skal besøke Medinaen med lokal guide og vår turleder Bente Vold Klausen.

Marokko ligger på det afrikanske kontinent. Landet har moderne storbyer og en vel utviklet infrastruktur, men også landsbyer hvor man blir satt tilbake minst 100 år og hvor dagliglivet går sin gang som det har gjort i århundrer. Marrakech ligger inne i landet på sletten ved foten av de majestetiske Atlas-fjellene. Her kan du oppleve den moderne storbyen med kjente europeiske merkebutikker, men de fleste kommer hit for å vandre i basarene og soukene inne i Medinaen. I Medinaens trange gater bruker man esel og motorsykler, men plutselig åpner det seg et torg eller du titter inn en port og oppdager en overdådig hage. Livet i Medinaen har ikke endret seg så veldig mye på flere hundre år.

Vi får oppleve verdens største utendørs matmarked Jema El Fna, teppekooperativer, gamle palasser, og vi skal ha et kokkekurs spesielt for oss. I programmet inngår en dagstur ut fra Marrakech, til Ouzoud, vannfallene i Atlas-fjellene.

Vi skal dessuten besøke Yves Sant Laurants hage som ligger ganske sentralt i byen, en fargerikt eventyr. I besøket inngår også YSL’s museum hvor en del av hans fantastiske design er utstilt.

Dagsprogram 

Dag 1 

Avreise fra Oslo kl 12.00 med DY1698 Norwegian (Lunsj må kjøpes på flyet eller ta med nistepakke). Vi lander i Marrakech kl 16:50 (reisetid: 4 t 50 min.) Transport fra flyplassen til vårt hyggelige hotell i Marrakech, Ciel Boutique Hotel. 

Etter innsjekk (ca. 18:00) tar vi en tur ut i medinaens trange gater og yrende folkeliv. Medina er betegnelse på den gamle bydelen innenfor bymurene. Her er det livlig handel og store områder, kalt souker, er satt av til forskjellige håndverksfag, som fargerier, lærarbeidere, smed- og blikkenslager og ikke minst tepper. Vår guide vil ta oss med rundt og vi avslutter på den store plassen Jema El Fna som hver kveld blir omdannet til verdens største matmarked. Her setter vi oss ned og nyter en felles middag med typisk marokkansk mat. Det serveres ikke alkohol på plassen. Jema El Fna er på Unescos verdensarvliste. 

Les mer om Marrakech: Marrakech Medina et shoppingeldorado! Jema El Fna, hjertet i Marrakech Medina 

Dag 2 

Vi besøker den berømte hagen, Majorelle – også kalt den Blå Hagen. Den franske maleren Jacques Majorelle brukte 40 år på å lage dette fantastiske stedet full av eksotiske planter og med bassenger hvor det gror liljer og lotusblomster. Huset er i Art Deco-stil, men med mange innslag fra marokkansk arkitektur og innredning. Stedet har også et lite, men innholdsrikt museum med gjenstander fra Berber-kulturen (inngang her er ekstra). I 1980 kjøpte Pierre Bergé og Yves Saint Laurent stedet og i 2010 ble stedet omgjort til en stiftelse. 

Tilbake i medinaen spiser vi felles lunsj på Kosy Bar i det gamle jødiske kvarteret. Så fortsetter vi med guidet tur i medinaen, spesielt i soukene. Felles middag. 

Dag 3 

Dagstur til Ouzoud waterfalls i Atlas-fjellene. Vannfallet er 110 meter høyt og det er en liten gåtur for å komme inn dit. Kanskje får vi øye på noen berber-aper. 

Underveis stopper vi i Demnate, en gammel Berberby og vi besøker også Imi-mn-Ifri, en naturlig steinbro i nærheten. Felles lunsj og middag underveis. 

Dag 4 

Formiddag og lunsj på egenhånd. 

Om ettermiddagen blir det kokkekurs og felles avskjedsmiddag med maten vi har laget. 

Dag 5 

Formiddag og lunsj på egenhånd. 

Retur til Oslo kl 15.00 med Norwegian DY1699. 

Mat kjøpes på flyplassen eller på flyet. Vi lander i Oslo kl 21.00. 

Praktiske opplysninger 

Av erfaring vet vi at mange ønsker å gå litt på egenhånd i Marrakech og benytte anledning til å kjøpe med seg lærvarer, tepper, smykker eller annet. Derfor er det satt av tid til dette. Men reiseleder er tilgjengelig hele tiden og kan ta med de som ønsker det til andre attraksjoner eller bare følge med rundt i byen. 

Temperatur: Det er forsommer i Marokko og temperaturene er normalt som en god norsk sommer 23-25 grader på dagen, men det kan bli hetebølge med fønvind fra Sahara og da kan temperaturen stige til over 40 gr. Det skjer heldigvis ikke hvert år! Det kan også være kjølig om morgenen, kvelden og natten. 

Klær: Lett tøy på dagtid, gode sko er viktig. Uformelt antrekk til middager og ellers. Marokko er et muslimsk land og man bør ikke være for lettkledd. 

Strøm: 220V Du trenger stort sett ikke adapter, (men strømuttaket kan noen få ganger være 3- punkts), spenningen i nettet kan variere. 

Valuta: Marokkanske Dirham (DH/MAD). Minibanker i de største byene. De fleste større hoteller og finere restauranter tar kredittkort, kontanter vil være nødvendig på markeder og i basarene. 

Visum/pass: Ikke nødvendig med visum, men påse at passet ditt er gyldig i minst 6 mnd etter at reisen er slutt. 

Drikkevann og hygiene: Ingen vaksiner nødvendig, ikke drikk vann fra springen. 

Tidssone: 1 time etter oss på sommeren, det vil si at vi stiller klokken 1 time tilbake. 

Mobil og internett: Stort sett god mobildekning. Internett tilgjengelig på de fleste hoteller. 

Sikkerhet: Lommetyveri er vanlig i Marrakech. Ikke ha verdisaker i lommene eller veske som henger løst. Kriminalitet forøvrig er lav. 

Fotografering: Spør alltid før du tar bilder av mennesker, de sier ofte nei. Barna vil ofte ha penger hvis du spør. 

Åpningstider: Banker har åpent fra 8.30 til 11.30 og igjen fra 14.30 til 16.30 (mandag-fredag), men med en litt lengre middagspause om fredagen. Butikker og museer har åpent fra 8.00 til 18.00 (mandag-fredag). Noen lukker i lunsjpausen og på fredager. 

Driks: For dørvakter, hjelp til bagasje, guider og andre er drikkepenger nødvendige for å overleve. På bedre restauranter er det høflig å gi ca. 10 prosent i drikkepenger, mens man på mer enkle kaféer kan legge igjen et par dirham. Dette er vanlig selv om måltidene er betalt på forhånd. Guide og sjåfør bør få driks ved endt tur. 

Takt og tone: Venstre hånd anses som uren og bør derfor bare ta på noe som er urent. Unngå å gestikulere med venstre hånd. Det er meget uforskammet å peke på noen eller noe, og husk at det vestlige ”tommel opp” er anstøtelig i hele den arabiske verden. Når man sitter på en stol krysser man ikke beina, men sørger for at skosålene alltid berører gulvet fordi de aldri skal peke på noen. 

Reise- og prisinformasjon 

Pris pr person i dobbeltrom kr 11 900. Tillegg for enkeltrom kr 2 550,-

Inkluderer 

  • Rutefly med Norwegian på økonomiklasse Oslo – Marrakech t/r 
  •  Flyskatter 
  • 4 netter i Marrakech med frokost 
  • Måltider for øvrig som nevnt i program, 4 frokost, 2 lunsj, 4 middag 
  • Transport t/r flyplass 
  • Utflukter og transporter som nevnt i programmet med buss.  Norsk reiseleder, Bente Vold Klausen, og lokal engelskspråklig guide under oppholdet»
  • 1 liten flaske vann per person per dag når vi reiser med buss 

Tillegg 

  • Drikke til måltider og tips 
  • Måltider som ikke er nevnt i dagsprogrammet 

Forbehold om prisendring dersom endringer på valutakurs, i flyskatter og avgifter, og eventuelt andre uforutsette endringer. Forbehold om mindre programendringer. 

Depositum på kr 3 000 pr person faktureres ved påmelding. Sluttfaktura forfaller 6 uker før avreise. 

Ansvarlig arrangør 

Medlem av Reisegarantifondet 

 

 

Tirsdag 30. april – fredag 3. mai
4-dagers tur til Riga

 Pris: pr pers. kr 7 700,-. Tillegg enkeltrom kr 1 500,-
Avgang: Biblioteket kl. 07.15
Reiseleder: Rolf M. Gjermundsen.
E-post: romgj@hotmail.com – Mobil: 908 53 901

Riga ligger vakkert til ved elven Daugava som munner ut i Rigabukten. Det er lett å la seg sjarmere av den gamle bydelen i Riga. Her er fantasifull arkitektur i kombinasjon med antikvitetsbutikker, utsalg av kunsthåndverk og små restauranter hvor en kan hvile sine trette ben. Det vakre barokkslottet Rundale er et must! Mester for bygningen er den kjente arkitekt Rastrelli som også hadde ansvar for Vinterpalasset i St. Petersburg. Her blir vi med på en omvisning hvor vi får høre den spennende historien. Et av kveldene er det kanskje aktuelt med billetter til forestilling i Latvias Nasjonale operahus for gruppen? 

Dag 1, Oslo, Riga: 

Avreise i moderne turistbuss fra Fredrikstad kl 07.30 Bussen kjører oss til Oslo lufthavn Gardermoen hvor det blir avreise med Norwegian rute DY 1072 kl 11.20 med ankomst Riga kl. 13.50 lokal tid. På flyplassen blir vi møtt av vår lokalguide. Det blir busstransfer til sentralt beliggende Astor Riga hvor vi skal bo i tre netter. Felles middag på hotellet før vi spaserer til kanalbåtene som skal ta oss med på båttur på Rigas vannveier. 

Dag 2, Riga: 

Dagen starter med en velsmakende frokost på hotellet. Deretter blir vi med på en spasertur i den gamle bydelen i Riga. Lokalguiden viser oss de vakre jugendstilbygningene og vi får høre den spennende historien. Omvisningen inkluderer et besøk i Okkupasjonsmuseet. Museet synliggjør de 51 lange okkupasjonsårene før landet igjen ble fritt i 1991. Felles lunsj. Ettermiddagen til disposisjon for egne interesser. Et besøk på markedet kan kanskje friste? Felles middag på lokal restaurant om kvelden. 

Dag 3. Rundale: 

Etter en avslappende frokost tar vi plass i bussen for å bli med på en utflukt til fantastiske Rundale slott og dets vakre park. Ferden går gjennom landlige omgivelser og små landsbyer. Etter omvisningen på slottet får vi servert lunsj på den lokale kroen. Lokalguide følger med på hele utflukten. Tidlig på ettermiddagen er vi tilbake i Riga hvor det blir tid til egen disposisjon. 

Om kvelden møtes vi for felles middag før vi spaserer til Latvias Nasjonalopera for å se forestillingen Don Pasquale. 

Dag 4, Brødrekirkegården, Jurmala, Oslo: 

Frokost på hotellet før utsjekk og avreise. 

Med lokalguide går turen til Brødrekirkegården. Den er et gripende minnesmerke og en begravelsesplass for tusener av latviske soldater som ble drept i årene 1915 og 1920 under både første verdenskrig og den latviske uavhengighetskrigen. Vi vandrer omgitt av lindetrær «tankenes vei» som fører frem til heltenes terrasse. Deretter går ferden til kystbyen Jurmala ved” Den baltiske riviera”. Dette var stedet for både russisk og europeisk aristokrati. Tiltrukket av helbredene kilder og kilometerlange sandstrender, bygget de sine noble kursteder og vakre sommerhus i glade farger. Kanskje var det Jurmala Aleksej Arbuzov tenkte på da han skrev” Soloppgang i Riga”? Vår lokalguide vil fortelle oss. Før avreise til flyplassen får vi servert en velsmakende lunsj på lokal restaurant i Jurmala. 

Avgang Norwegian rute DY 1073 kl. 14.20 med ankomst Oslo lufthavn Gardermoen kl. 14.55 norsk tid. Busstransport tilbake til Fredrikstad. 

Prisen inkluderer: Transfer Moss – Gardermoen t/r Flyreise Oslo – Riga t/r med Norwegian inkl. flyskatter. Busstransport i følge program 3 netter i dobbelt rom eksempelvis Hotel Riga Astor 3 frokoster, 3 lunsjer og 3 middager Utflukter og inngangsbilletter i henhold til program 1 operaforestilling Lokalguide ved alle utflukter Reiseleder fra Oliver Travel Pensjonistakademiet

Søndag 19. – søndag 26. mai 2019
Opplev Kaukasus – Armenia og Georgia

Tid: Søndag 19. – søndag 26. mai 2019
Buss fra Biblioteket kl. 1530 med kurs for Gardermoen.
Pris: kr 15 950,- Tillegg for enkeltrom kr 2 850-
Reiseledere:   Teknisk: Sture Solvang og faglig: Kjell Dragnes, Aftenposten.
e-post: sture.solvang@me.com, mob.: 911 39 878
Begrenset antall plasser.

Opplev Trans-Kaukasus – Armenia og Georgia

  1. -26. mai 2019

De to tidligere sovjetrepublikkene Armenia og Georgia ligger svært langt fra Nord-Europa, og vi tenker oss kanskje ikke at det er så mange nordiske spor på de kanter. Men de holder som gjennomgangstema for en reise i det som i forrige århundres skolebøker het Trans-Kaukasus, dvs. “på den andre siden av Kaukasus-fjellene”, Zakavkazie på russisk. De to nasjonene ble innlemmet i Sovjetunionen tidlig i 1920-årene. De ble selvstendige stater da Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991-1992, men begge land har en historie som uavhengige folk før innlemmelsen i Tsar-Russland i første tiår av 1800-tallet.

Georgia er for oss mest kjent for sin matkultur, og i en litt annen sjanger, som sovjetdiktatoren Josef Stalins opprinnelige hjemland. Vi skal besøke hans fødested i Gori ikke langt fra hovedstaden Tbilisi. Blant de nordmenn som har besøkt og skildret Georgia, er Knut Hamsun. Han vier også et dikt til georgiernes legendariske dronning Tamara. Den norske lyrikeren og maleren Dagny Juel Przybyszewska (1867-1901), som tilhørte kretsen rundt Edvard Munch og August Strindberg i Berlin, er gravlagt i Tbilisi. Hun ble drept av en sjalu georgisk adelsmann.

Armenia var i areal den minste av de 15 sovjetrepublikkene, med sine 29 000 kvadratkilometer så vidt større enn Hedmark fylke. Landet ble kristnet allerede på 300-tallet, og selv i sovjettiden ble det fremhevet som bevis på at Armenia var en gammel kulturnasjon. I Armenia er det ingen utlending som har en høyere status enn Fridtjof Nansen. Det skyldes hans hjelpearbeid for armenerne etter første verdenskrig, det såkalte Nansen-passet og hans kritikk av tyrkerne for deres fremferd mot armenerne. Nansen er den dag i dag et vanlig guttenavn i Armenia.

Turens faglige reiseleder er Aftenposten sin tidligere utenrikskorrespondent Kjell Dragnes.  Han har reist i det meste av Kaukasus gjennom flere år og kan sin historie. Turen arrangeres i samarbeid med Temareiser Fredrikstad.

Programmet

Dag 1 – søndag 19. mai 2019   

Avreise fra Oslo Gardermoen med det polske flyselskapet LOT kl. 1940 direkte til Warszawa og videre mot Georgia og Tbilisi hvor vi ankommer natt til mandag kl. 0400. På flyplassen blir vi hentet av buss som kjører til vårt sentrale hotell.

Dag 2 – mandag 20. mai 2019 

Byvandring i den gamle bydelen i hovedstaden. I denne delen av verden var den greske innflytelsen stor, og kristendommen kom tidlig, så vi får se kirker fra tidlig middelalder. De er ikke de eldste. Georgia kan fremvise klostre som er bevart fra 600-tallet og festninger som er enda eldre. Vi starter med Metekhi-kirken fra det 13. århundre, og som har fantastisk utsikt over gamlebyen. Etterpå nyter vi panoramautsikten over hele byen fra Narikala-festningen fra det 4. århundre. Litt tid på egen hånd før felles middag.Den georgiske gjestfriheten er omstendelig og kaloririk, sjelden mindre enn 20 retter, så det kan være fornuftig å stille med så tom mage som mulig. Men det regnes som god folkeskikk å levne litt på tallerkenen; det er tegn på at gjesten synes det var tilstrekkelig med mat. (F/L/M)

 Dag 3 – tirsdag 21. mai 2019 

I dag busser vi til vi den gamle hovedstaden og religiøse sentrum av Georgia – Mtskheta (ja, det er mange konsonanter i georgisk). Her står et kloster fra 500-tallet og en katedral som er nesten tusen år gammel på programmet. Begge er på UNESCOs verdensarvliste. Deretter fortsetter vi til Gori. Byens krav på berømmelse er at Josef Stalin ble født her, og vi får et inntrykk av hvordan historikerne strever med å gi ham en høvelig plass i landets og i Russlands historie. Underveis stikker vi innom Uplistsikhe, et historisk underjordisk bysamfunn med vinkjellere, boliger, bakerier, amfiteatre og kirker som er hugget ut i sten. Her var det stor aktivitet allerede tusen år før Kristi fødsel. Dette var også et sted hvor Silkeveien til Kina gjennom Sentral-Asia passerte. Vi drar tilbake til Tbilisi, hvor det blir middag og overnatting. (F/L/M)

Dag 4 – onsdag 22. mai 2019 

Etter frokost bringer bussen oss til grensen mot Armenia, og vi er på grensepasseringspunktet ved 10-tiden. Gammel armensk arkitektur stifter vi bekjentskap med i Haghpat; dette tusen år gamle komplekset er ett av de mange minnesmerker som er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Etter lunsj på en lokal restaurant – maten står ikke noe tilbake for det vi har opplevd i Georgia – fortsetter vi til Spitak, byen som ble rammet av en jordskjelvkatastrofe i 1988, og hvor en rekke europeiske land bidro til gjenreisningen. Det anslås at 25 000 mennesker ble drept. Så fortsetter vi til Jerevan, hovedstaden i Armenia, og spiser middag etter at vi har sjekket inn på Hotel Ani Plaza. (F/L/M)

Dag 5 – torsdag 23. mai 2019 

Etter frokost på hotellet kjører vi til Ararat-provinsen. Det betyr ikke at vi kommer til fjellet Ararat, for det ligger på tyrkisk side av grensen, men vi får se det på nært hold, og armenerne regner det som sitt nasjonalberg. Ifølge Bibelen var det her Noahs ark strandet da syndfloden var overstått – i alle fall det verste av den. Klosteret Khor-Virap, et anlegg som ble påbegynt på 300-tallet og ligger bare et par kilometer fra grensen mot Tyrkia, er det nærmeste vi kommer det majestetiske fjellet. Der får vi også et mektig inntrykk av det dersom været er som det bør være på denne årstiden. Vi fortsetter så til Echmiadzin, kirkesenter og bispesete. Armenernes «St. Olav», biskop Gregor opplyseren, sto for byggingen av den første katedralen da kristendommen ble innført i 301. I Echmiadzin er det et kunstakademi, og der spiser vi lunsj. Etter at vi er tilbake i Jerevan, tar vi en rundtur i byen og får blant annet besøke konjakkfabrikken. Armenerne er svært stolte av sin konjakk, som har gitt navn til den franske Armagnac. For armenerne er det enda viktigere å vise frem minnesmerket over folkemordet i 1915. Hundreårsmarkeringen for tragedien var i 2015 lagt til 24. april. Her vil vi få høre og se mye til Fridtjof Nansen. Vi spiser middag på en lokal restaurant, og vi overnatter i hovedstaden. (F/L/M)

Dag 6 – fredag 24. mai 2019 

En liten rundreise i Armenia fyller denne dagen, men vi begynner vi begynner i nasjonalbiblioteket Matenadaran i hovedstaden. Her er det oppbevart en rekke historiske dokumenter, blant dem et håndskrevet prakteksemplar av den første armenske bibeloversettelsen. Første stopp etter det blir i landsbyen Garni, som har et tempel fra førkristen tid. Det ble bygd like etter Kristi fødsel av kong Tiridates, og antagelig var det viet til solguden Mithra. Lenger oppe i den bratte Azat-dalen ligger klostret Geghard, som også hører med på UNESCOs liste. Det er skåret eller hugget ut av fjellet, og navnet betyr Spydklostret. Ifølge legenden ble det spydet som Kristus fikk stukket i siden etter korsfestelsen, ført hit av apostelen Thaddeus og oppbevart her sammen med flere andre relikvier. Et noe mindre religiøst preg er det over en lunsj på en familiedrevet restaurant nær Garni med demonstrasjon av armenernes særegne brødbakingsteknikk. Dette pleide å være en kondisjonskrevende tilstelning med Sergej som generøs vert, men ved forrige besøk var han ilagt restriksjoner av sin viljesterke hustru, så vi får se hva det blir til denne gangen. Vårt siste måltid i Armenia blir på en restaurant, som foruten tradisjonell mat byr på en oppvisning i armensk folkedans. (F/L/M)

 Dag 7 – lørdag 25. mai 2019

Dagen fri til egen disposisjon. Det vil bli lagt opp til et utfluktsprogram, men i samarbeid med styret i Pensjonistakademiet.(F/L/M)

Dag 8 – søndag 26. mai 2019

Avreise med det polske flyselskapet LOT kl. 0445 direkte til Warszawa med ankomst kl. 0630. Videre kl. 0800 med ankomst Oslo søndag formiddag kl. 1000.

Pris per person kr 15.950.- som inkluderer:

  • Buss Fredrikstad – Gardermoen tur og retur.
  • Fly Oslo-Tbililisi/Yerevan-Oslo tur og retur med LOT på turistklasse tur og retur. Det serveres måltider om bord på flyet tur og retur.
  • Alle måltider (frokost, lunsj og middag) alle utflukter og all transport som beskrevet i dagsprogrammet under oppholdet i Georgia og Armenia inkludert.
  • Faglig reiseleder Kjell Dragnes er med fra Norge.

Tillegg for enkeltrom under hele rundturen kr 2.850.-

Mandag 5. – onsdag 8. august 2019
Tur til Helsingfors

Dato: Mandag 5.  – onsdag 8 august 2019
Pris: pr pers. kr 8 800,-. Tillegg enkeltrom kr 1 800,-
Avgang: Biblioteket kl. 05.00
Reiseleder: Astri Mørch Glenjen.
E-post: j-glenje@online.no – Mobil: 481 55 231

Helsingfors eller Helsinki som Finlands hovedstad heter på finsk kan sies å være» Østersjøens eksotiske datter», influert av både svensk, russisk og kontinental kultur.

Byen ble grunnlagt av Kong Gustav Wasa i 1550 og ble Finlands hovedstad først i 1812. Den er en interessant by kjent for spennende arkitektur, museer og mange spesialforretninger med finsk design.

Dag 1. Fredrikstad, Gardermoen, Helsingfors:

Busstransfer fra Fredrikstad.

Avreise med Finnair rute med avgang kl. 8.45 fra Oslo lufthavn Gardermoen med ankomst Helsingfors klokken 11.05 lokal tid.  Her venter lokalguide og buss for å ta oss med på lunsj.

Etter måltidet blir det omvisning i Helsingfors. Vi besøker Senatstorget med Domkirken, Sibelius monumentet, Tempelkirken, Stillhetens kapell, bydelen Eira og mye mer. Deretter går turen til sentralt beliggende hotel Scandic Grand Marina hvor vi skal bo i 3. netter. Felles middag på hotellet om kvelden.

Dag 2. Ateneum, Marimekko :

Frokost på hotellet.

Vi starter dagen med et besøk i Ateneum som er Finlands nasjonalgalleri. Kunstmuseet er tegnet av arkitekt Theodor Höijer og ble ferdigstilt i 1887. Vi blir med på omvisning. Månedens utstilling er av den tsjekkiske kunstneren Frantisek Kupka regnet for å være en pioner innen abstrakt kunst. Marimekko fabrikkutsalg er et must når en besøker Helsingfors. Felles lunsj. Felles middag i hyggelig lag på hotellet.

Dag 3. Sveaborg.

Frokost på hotellet. Vi spaserer til Salutorget Her går vi om bord i fergen som skal ta oss med på en 20. minutters fergetur til festningen Sveaborg, også kalt Nordens Gibraltar.  Festningen står på UNESCOs verdensarvliste. Da den ble bygget var Finland en del av Sverige og således er Sveaborg Sveriges dyreste forsvarsprosjekt noensinne. Vi får omvisning med lokalguide. Det blir tid til å utforske området på egen hånd før vi returnerer til hotellet. Felles middag på hotellet om kvelden.

Dag 4. Helsingfors, Oslo:

Frokost på hotellet og formiddagen til egen disposisjon. Etter utsjekking av hotellet tar vi plass i bussen for å bli med på en spennende utflukt. Ferden går til Tusby hvor vi skal besøke Ainola som sies å være Finlands mest berømte kunstnerhjem. Her bodde komponisten Jean og hans kone Aino Sibelius .Huset ble designet av den berømte finske arkitekten Lars Sonic. Den eneste forespørselen Sibelius hadde til Sonck var å inkludere utsikt til innsjøen og en grønn peis i spisesalen. Vannledninger ble aldri montert før etter Sibelius døde fordi han ikke ville bli distrahert mens han komponerte.Den vakre naturen og hagen danner en stemningsfull ramme det vakre stedet. Vi blir med på omvisning og får høre den spennende historien. På vei til flyplassen reiser vi innom et av Iittalas fabrikkutsalg hvor vi får muligheten til å gjøre et godt kjøp før ferden fortsetter til flyplassen. Felles lunsj underveis.

Avreise med Finnair med avgang   kl. 19.15 lokal tid. Ankomst Oslo kl. 19.45 , Busstransfer Gardermoen – Fredrikstad.

 

Turens pris kr 8800,- per person ved minimum 30 betalende gjester i delt dobbelt rom,

Turens pris inkluderer:

Transfer Fredrikstad – Oslo lufthavn Gardermoen t/r

Flyreisen Oslo – Helsingfors t/r

Transport som beskrevet i programmet

3 netter på Hotell Scandic Grand Marina

3 frokoster

3 lunsjer

3 middager

Innganger og omvisninger som beskrevet i programmet

Reiseleder Oliver Travel

Turens pris inkluderer ikke:

Enkeltromstillegg kr 1800,-

Forsikringer

Drikke til maten

Søndag 18. – fredag 23. august 2019
Historiecruise i vesterled
Med Øystein Morten

Tid: Søndag 18. – fredag 23. august 2019
Pris: kr 16 900,-  Tillegg enkeltlugar (begrenset antall) innvendig standard
kr 4 850,-, utvendig standard kr 6 950,-Bussavgang: Fra Biblioteket kl. 08.00
Arr.ansvarlig:  Nina Oksmo
e-post: nina.lill.oksmo@fredfiber.net Mob: 926 48 051

18. – 23. august 2019 – 6 dager

Velkommen til sommerlys vest i havet og vårt spennende cruise. Det er dagslys nærmest døgnet rundt, og vi får mange og gode opplevelser på denne rundreisen i Vesterled.

Våre faglige inspirator og fortelle er religionhistoriker Øystein Morten.

Øystein Morten bør være kjent for de fleste som er interessert i historie fra vikingtid og middelalder. Hans bøker «Jakten på Olav den Hellige» og «Jakten på Sigurd Jorsalfare» fikk meget gode kritikker og ga oss innblikk i en ny historieverden. Kombinasjonen av historien i nåtid og fortid er svært interessant og spennende lesing.

Dersom du trodde middelalderhistorie ikke er interessant for deg, kan det hende du skifter mening etter å ha lest Øystein Mortens bøker!

Vår faglige reiseleder vil holde foredrag hver dag, om bord eller i land.

Det vil bli satt opp buss fra Fredrikstad til Gardermoen, deretter flyr vi til Edinburgh.

Cruiset starter i Rosyth, like ved Edingburgh, der vi går om bord i MS Marco Polo og setter kursen først mot Orknøyene hvor Kirckwall er første anløp.

Her har vi vår egen buss og guide og skal se Maeshowe, en førhistorisk gravhaug, påbegynt for ca 5000 år siden. På stenveggene inne i gravhaugen er det norrøne runeinskripsjoner som vi får se. Vi skal også se St Magnus-katedralen, Nordens nest største kirke i middelalderen, etter Nidaros. Erkebispegården fra samme tid ligger ved siden av og er også verdt et besøk.

Lerwick på Shetlandsøyene er neste stopp. Her skal vi også ha vår private buss og guide, og vi drar sørover på Mainland, hovedøya, for å besøke de arkeologiske utgravningene Jarlshof. Bygningene her inkluderer rester fra en smie fra bronsealderen, hus fra jernalderen, hus fra pikterne, langhus fra vikingtiden og en gård fra middelalderen. Det blir også god tid til besøk i Lerwick på egenhånd.

På Færøyene, hovedstaden Torshavn, setter vi oss i buss med lokal guide og besøker det gamle bispesetet på Kyrkjebø. Dagens bonde Johannes Paturson er 17. generasjon. Fortellingen om stedet foregår i Røykstovan, Europas eldste trehus, ca 900 år gammelt.

Det blir tid på egenhånd i Torshavn, vi anbefaler et besøk i Jacobsens bokhandel.

Velkommen til et unikt cruise med uforglemmelige opplevelser og steder du muligens ikke har besøkt tidligere.

Skipet vi seiler med er Marco Polo som tar 800 passasjerer.

Alle måltider inkludert når man er om bord, 3 om dagen.

Det vil hver dag gis tydelige beskjed via info på lugarene, på skjermer og over høytalere når man må være om bord i skipet. Som regel er det 30 min før avgang. Detaljert info kommer nærmere avreise.

Program

Det vil bli foredrag fra Øystein Morten mens vi er på sjøen, fortrinnsvis før middagene. Detaljer om tider kommer nærmere avreise. Vi befinner oss i farvann som er sterkt relatert til norsk viking- og norrøn historie og ikke minst middelalderhistorie.

Øystein Morten vil holde foredrag om temaer som er nært knyttet opp mot stedene vi besøker.

Dag 1 – 18.8.

Buss fra Fredrikstad til Gardermoen om morgenen, og vi flyr direkte med Norwegian fra Oslo G til Edinburgh kl 12.25 med ankomst kl 13.15 (lokal tid). Buss venter på gruppen og tar oss til Rosyth for innsjekking på MS Marco Polo. Skipet forlater Rosyth kl 1600.

Øystein Morten vil hver dag holde foredrag på 45-50 minutter mens vi er ombord. Vi kommer tilbake med detaljert tidsplan nærmere avreise for foredragene. Disse vil foregå i eget konferanserom om bord. Øysteins første foredrag handler om Olav Tryggvasons herjinger i England og Skottland.

Dag 2 – 19.8.

Ankomst Kirkwall på Orknøyene kl 08.00. Avgang kl 23.00. Kirkwall er administrasjonssenteret for de ca 200 øyene som utgjør Orknøyene, og har ca 7.000 innbyggere. Det finnes spor etter mennesker som levde der mer enn 3.000 år f Kr. Et av de viktigst funnene er gravhaugen Maeshowe på Mainland. Gravhaugen er 7 m høy og 35 m i diameter. Den ble påbegynt for ca 5000 år siden, og bygget i flere etapper. Den nåværende formen antar man er fra ca 1500 år f Kr. På stenveggene i kammeret kan det leses et tredvetalls norrøne runeinskripsjoner som forteller både om legender om en skatt knyttet til haugen, matservering og fester, og forskjellige former for seksuell aktivitet som har pågått i de små sidekamrene inne i haugen. Det opplyses også at det var korsfarere som var på vei enten til eller fra Jerusalem som brøt seg inn i haugen: «Jorsalamenn brutu haug denna». Vi besøker dette unike stedet, som ble tatt opp på Unescos verdensarvliste i 1999 og er en av Skottlands fire verdensarvoppføringer.

Vi vil i tillegg se St Magnuskatedralen som ble påbegynt i år 1137 under Ragnvald Orknøyjarl. Katedralen i Kirkjuvåg – som Kirkwall het den gang – var nest størst i det nordatlantiske bispedømme, etter Nidarosdomen. Lokal guiding på Orknøyene foregår på engelsk og av Øystein Morten.

Det blir også tid på egenhånd i øyrikets hovedstad. Hvorfor ikke besøke en av de hyggelige butikkene, eller en kafé og nyte en lokal godsak.

Øystein har utrolig mye spennende å fortelle fra Orknøyene, og temaene er fra kristningen av Orknøyene og Magnuskatedralen.

Dag 3 – 20.8.

Ankomst Lerwick på Shetlandsøyene kl 08.00, avgang kl 17.00. Lerwick har fått navn etter det tidligere norske navnet Leirvik og er med sine 7.500 innbyggere øyenes hovedstad. Hovedøya kalles Mainland, og innbyggertallet i Lerwick er ca en tredjedel av det totale innbyggertallet.

Siden 3.000 år f Kr har øyene vært bebodd, man har i dag rester etter steinhus fra jernalderen. Omkring år 300 e Kr beretter romerske skrifter om det keltiske folkeslaget pikterne, som på 800-

tallet ble fortrengt av vikingene. Shetland var en del av Norgesveldet under navnet Hjaltland, inntil øyene ble pantsatt til den skotske kongen av den dansk-norske kongen Christian I i 1469.

Vi setter oss i buss med lokal guide for å kjøre til det arkeologiske Jarlshof, restene etter en bosetting fra neolittisk tid – yngre steinalder. Stedet går for å være det beste arkeologiske stedet i hele Storbritannia. Stedet ble utbygget gjennom århundrer, bl a i jern- og middelalderen.

Guiding foregår på engelsk med lokal guide, og i tillegg vil Øystein Morten fortelle.

Vi drar tilbake til Lerwick og fri om ettermiddagen. Om du ikke ønsker å være i Lerwick by legges det opp til at man rekker å spise lunsj om bord, evt finner man en kafé på egenhånd i byen.

Foredrag med Øystein i dag er møtet mellom vikinger, irske munker og pikterne.

Dag 4 – 21.8.

Vi ankommer Torshavn kl 0900, og skal ligge her til kl 20.00. Vi starter med besøk på Færøyenes gamle kongsgård og bispesetet fra 900 år tilbake i tid, på Kyrkjebø. Her er det i dag Johannes Paturson som styrer gården, han er 17. generasjon. I tillegg til stedets interessante historie besøker vi den gamle Røykstovan, antatt å være det eldste trehuset i Europa, bygget av drivtømmer fra Norge, og som de antar har vært en stavkirke før den drev i land på Færøyene. Her på gården står også Olavskirken opprinnelig fra år 1111, samt ruinene etter Magnuskatedralen. Vi gjør en liten vandretur på Tinganes i Torshavn, tingplassen gjennom århundrer, og fremdeles stedet hvorfra øyriket styres. Den gamle bydelen Reyn ligger like ved, vi rusler blant trange smug og stræde. Offisielt program ferdig kl 12.30. Lokal guide på Færøyene snakker norsk.

Tid på egenhånd og vi anbefaler den 150 år gamle «Boghandel Jacobsen», en ekte gammeldags bokhandel. Færøyenes eneste garnprodusent har butikk i Torshavn, og har du lyst kan du gå inn i Husfliden og se på – eller kjøpe – hjemmelaget tradisjonsstrikk. Like ved finner vi også stedet der de færøyske folkedraktene lages.

I Færøyenes nasjonalmuseum finnes blant mye annet de originale kirkestolene fra 1400-tallet som sto på Kyrkjebø. Også en godt bevart utskåret «Maria med Jesusbarnet» av angelsaksisk opprinnelse fra slutten av 1000-tallet, som inntil 1875 befant seg i Olavskirken på Kyrkjebø, finnes her.

Fra Øystein Morten vil skal vi høre fortellingene om kristningen av Færøyene.

Dag 5 – 22.8.

Vi setter kursen sørover mot Storbritannia og seiler hele dagen.

Avsluttende foredrag av Øystein Morten, Jakten på Olav Tryggvason. Avskjedsmiddag om bord.

Dag 6 – 23.8.

Kl 08.00 Ankomst Rosyth. Transport til flyplassen for avgang direkte til Oslo kl 13.50 ned Norwegian, ankomst kl 16.35. Derfra buss tilbake til Fredrikstad.

Marit!  Dette tas ikke ordrett med på nettsiden. Jeg justerer
teksten senere.
Sture

Reise- og prisinformasjoner

Pris pr person fra kr 16.900

Inkluderer

 Fly med t/r Oslo – Edinburgh

 Flyskatter

 Buss t/r Fredrikstad-Gardermoen

 Transporter t/r flyplass-båthavner i Edinburgh

 5 netter/ 6 dagers cruise med full pensjon om bord i standard innvendig dbl lugar

 Utflukter i land Orknøyene, Færøyene og Shetland jmfr program

 Daglige foredrag om bord som nevnt i program med faglig reiseleder Øystein Morten

Tillegg

 Enkeltlugar innvendig standard kr 4.850 (begrenset antall)

 Enkeltlugar utvendig standard kr 6.950 (begrenset antall)

 Drikke til måltider

 Obligatorisk tips til crewet, pr sept 18, GBP 7 pr dag (info kommer senere)

Frivillig oppgradering av lugarer

 Innvendig superior dbl kr 1.150 pr person

 Utvendig standard Ocean view kr 2.450 pr person

 Utvendig standard pluss Ocean view kr 2.850 pr person

 Utvendig premium Ocean view kr 4.200 pr person

Forbehold om prisendring dersom endringer i flyskatter og avgifter, og eventuelt andre uforutsette endringer. Forbehold om mindre programendringer.

Depositum på kr 4.000 pr person faktureres ved påmelding.

Sluttfaktura forfaller 6 uker før avreise.

6. desember 2018
Nationaltheatret, Amfiscenen

Tid: Torsdag 6. desember 2018
Sted: Nationaltheatret
Pris: kr 1 100,- som dekker teaterbillett, middag og busstransport.
Bussavgang: fra Østfoldhallen (v/Elias) kl. 13.30. Fra Biblioteket kl. 14.00
Arr.ansvarlig:  Nina Oksmo – e-post: nina.lill.oksmo@fredfiber.net Mob: 926 48 051x

En tredelt førjulsopplevelse;
1. Vi besøker julemarkedet på Karl Johan,
2. Restaurant EIK Annen Etage med 3-retters middag,
3. Forestillingen «Julemiddag». En spennende og leken
julemiddag med refleksjon og brodd.

Ønskereprise på suksessforestillingen

I julen blir alt forsterket. Det fine blir finere, det triste blir tristere. Vi setter oss ved samme bord – ofte for å snakke om året som har gått. Å bivåne hundre år med julemiddager hos samme familie er som å servere selve norgeshistorien. Med det  aller beste serviset.

Regissør Tyra Tønnessen har latt seg inspirere av Thornton Wilders skuespill The Long Christmas Dinner fra 1931, men i stedet for å følge en amerikansk familie, følger vi en norsk familie gjennom hundre år. Manuset baserer seg på faktiske julehistorier.

Julemiddag begynner i 1915. Vi er i et Stavanger som greier seg godt mens kontinentet er kastet ut i krig. Årsaken er enkel: Byen selger hermetikk, og mat på boks er etterspurt i krigerske tider. Den enes nød, den andres brød.

Det er ikke bare krigen som setter sitt preg på den første julen: To år før har norske kvinner fått stemmerett, og elektrisiteten har kommet til Stavanger. Margrethe Munthe har introdusert en mer leken barneoppdragelse. Men først og fremst preges familien av relasjonene til hverandre. Vi følger dem videre gjennom andre verdenskrig, sosialdemokratiets inntog og oljealderen.

Julen er en tid for tradisjoner. Likevel beveger verden seg. Vi beveger oss med den. I løpet av hundre år er det meste annerledes enn det var. Stavangerfamilien blir norgeshistorien i miniatyr.

Manuset er inspirert av Thornton Wilders The Long Christmas Dinner og baserer seg på faktiske julehistorier fra skuespillerne selv og private julehistorier fra Kathrine T. Johansen, Anja B. Bjørnstad, Renate H. Reinsve, Kamilla G. Hartvig, Hadle L. Reisæter, Rolf K. Larsen, Benjamin F. Helstad, Endre S. Ellefsen, Elias H. Sørensen og Tyra B. Tønnessen, blandet med generelle og allment  kjente opplysninger om Norges historie, samt spesielle og litt mindre kjente opplysninger om Stavangers historie pluss fri og ufri fantasi om tiden fra kvinner fikk stemmerett og hele perioden frem til det vi frekt kaller vår tid.

24. – 29. mai 2018
Opplev Lofoten og Vesterålen
og Hurtigruten.

https://www.hurtigruten.com/inspiration/landmarks/trollfjorden-and-raftsundet/

Tid: Torsdag 24. – tirsdag 29. mai 2018
Buss fra Biblioteket kl. 1000 med kurs for Gardermoen.
Pris: kr 12.750,-. Tillegg for enkeltrom på hotellene i Harstad og Svolvær samt eget soverom i rorbu kr 1.750
Reiseleder:  Wiggo Andersen fra Temareiser Fredrikstad og Sture Solvang
Turen er fulltegnet: Arr. nr. 14

Pris per person kr 12.750.- som inkluderer:
–        Bussreise Fredrikstad-Gardermoen tur og retur.
–        Flyreise Oslo-Evenes og Bodø-Oslo med Norwegian
–        All transport med buss under oppholdet som beskrevet i dagsprogrammet.
–        Overnatting i Harstad, Svolvær og på Reine i følge dagsprogrammet.
–        5 frokoster, 2 lunsjer og 5 middager inkludert.
–        Inngangsbilletter til diverse museer som beskrevet i følge dagsprogrammet.
–        Tillegg for enkeltrom på hotellene i Harstad og Svolvær samt eget soverom i rorbu på Reine kr 1.750.-

Bli med på vårens vakreste eventyr og verdens vakreste sjøreise!

Opplev Lofoten og Vesterålen og Hurtigruten.
24. -29. mai 2018

En reise med Hurtigruten i mai kan være en seilas gjennom flere årstider. Langt nord står de vinterhvite fjellene til knes i havet og i Vesterålen og Lofoten nærmer det seg vår og sommer. Og ikke minst har Midnattssolen kommet tilbake. Opplev noen av våre vakreste fjorder og sjarmerende havner under midnattssolen. Vår og tidlig sommer er den aller mest populære tiden av året for reiser langs norskekysten. De lange, lyse dagene synes å gi energi, både til naturen og menneskene som reiser gjennom den.

Fredrikstad Pensjonistakademi inviterer herved til en reise gjennom nord-norsk natur og lynne. Vi starter vår tur med å fly til Evenes og Harstad og avslutter med noen dager i Lofoten, før vi flyr hjem fra Bodø.
Reiseledere vil være Sture Solvang som selv er født og oppvokst i Kabelvåg i Lofoten og Wiggo Andersen fra Temareiser Fredrikstad som bor deler av året på Reine i Lofoten.

Dag 1 – torsdag 24. mai 2018
Avreise med buss fra Fredrikstad kl. 1000 med kurs for Gardermoen. Avreise med Norwegian kl. 1320 direkte til Evenes flyplass utenfor Harstad hvor vi ankommer kl. 1500. Felles transport til hotellet midt i sentrum av Harstad. Før vi ankommer vårt hotell gjør vi en tur innom historien og besøker Trondenes kirke, kanskje Norges fremste kulturarv fra sen middelalder. Under vårt opphold i Harstad skal vi bo på Thon Hotel Harstad hvor vi også spiser kveldens middag.

Dag 2 – fredag 25. mai 2018
Etter en tidlig frokost begir vi oss til Hurtigruta som nå har klappet til kai i Harstad. Avgang med MS Nordlys kl. 0830. På vei ut fra Harstad ser vi igjen Trondenes kirke på avstand før vi setter kursen for Risøyrenna, en 7 meters dyp kanal laget spesielt for Hurtigruten i 1920-årene, for å sørge for en innaskjærs led mellom Harstad og Sortland.

Risøyhamn er en liten havn med bare 200 innbyggere. Vi gjør et kort stopp for å sette av passasjerer og losse matvarer og post. Vi fortsetter sørover til Sortland og videre til Stokmarknes, der Hurtigruten ble grunnlagt for over 120 år siden. Gå gjerne i land og besøk Hurtigruten-museet! Når vi fortsetter sørover, ser det ut som om vi seiler rett inn i en fjellvegg. Men slapp av, vi skal bare inn gjennom den trange åpningen som fører oss til Raftsundet. Denne 20 km lange passasjen mellom Lofoten og Vesterålen har 1000 meter høye fjellsider som stuper rett ned i havet.
Øygruppen Lofoten og Vesterålen har noe det mest fantastiske landskapet du vil oppleve på reisen langs kysten. Lofoten er berømt for sin ville natur, med bratte fjellsider og små, vakre fiskevær.
Endelig er vi fremme ved den spektakulære Trollfjorden, som bare er 2 km lang og 100 meter bred, omgitt av majestetiske fjell. Dersom været og tiden tillater det, tar kapteinen en svipptur inn i fjorden. De bratte fjellsidene nærmest skraper inntil skipssiden i det dramatiske landskapet, og det går gjetord om at det finnes troll her … Det at skipet klarer å snu inne i denne trange fjorden er en opplevelse i seg selv! Trollfjorden er også havørnens rike.
Neste stopp blir Svolvær hvor vi går av og tilbringer de to neste nettene på Scandic Hotel Svolvær. Vi ankommer Svolvær kl. 1830. Middag på hotellet.

Dag 3 – Lørdag 26. mai 2018
Frokost. Den pittoreske havnen i Svolvær har utsikt over Vestfjorden. Nå skal vi gjøre oss mer kjent med «hovedstaden i Lofoten» hvor eldgamle sjøtradisjoner fortsatt er bevart. De omkringliggende øyene, stupbratte fjell, vakre strender og lune viker gjør det mulig å delta i en rekke spennende aktiviteter. Det finnes butikker, gallerier, kafeer og restauranter over hele byen.

Vi begynner dagen med å besøke Galleri Gunnar Berg på Svinøya hvor de huser en imponerende samling av kunstnerens verk. Juvelen i samlingen er Trollfjordslaget. Så gjør vi en rusletur gjennom byen og for de som har lyst finnes det både museer og flere gallerier å besøke. Deler av dagen til egen fri disposisjon. For de som ønsker det, legger reiselederne opp til felles lunsj. Vi møtes igjen på hotellet om kvelden for felles middag.

Verdens største fangst av torsk er gjort i Lofotens fiskebanker mellom januar og april hvert år. Dette var årsaken til utviklingen av denne lille kystbyen.
Det mest kjente symbolet på Svolvær er Svolværgeita, er et yndet sted for fjellklatrere om sommeren. Klatrere fra hele verden kommer hit for å hoppe mellom fjelltoppens to horn. Et av høydepunktene i løpet av vinteren er VM i Skreifiske som er et årlig arrangement.

Dag 4 – Søndag 27. mai 2018
Etter en god frokost begynner vi vår reise gjennom Lofoten og stopper først i Kabelvåg hvor vi besøker galleriet til kunstneren Kåre Espolin Johnson. Galleri Espolin har den største billedsamlingen av den folkekjære kunstneren som er kjent for sin gjengivelse av havet, Lofoten og fiskernes harde kår.

I gangavstand fra galleriet ligger Lofotakvariet hvor vi skal lære mer om lofottorsken eller skreien, den østatlantiske torsken som hver vinter vandrer fra Barentshavet til Lofoten for å gyte, og da utgjør basis for lofotfisket. Av skreien produserer vi tørrfisk og saltfisk, og den har gjennom århundrer vært en av de viktigste matfiskene i Europa.

Ferden går videre til Henningsvær hvor Galleri Lofoten viser oss den største samlingen av nordnorske malerier fra forrige århundre. Under oppholdet i Henningsvær nyter vi stedets berømte fiskesuppe med tilbehør før vi fortsetter til vikingmuseet på Borg og stifter nærmere bekjentskap med Tore Hund og Lofotens viktige plass i historien.

Etter en lang dag på ferd gjennom Lofoten ender vi opp på Reine hvor vi skal bo de neste to dagene.
Reine er kåret til et av Norges vakreste steder og det skjønner vi godt, når vi ankommer stedet. Vi skal under oppholdet bo på Rostad Rorbuer på Olenilsøy like ved Reine. Rorbuene har alle fasiliteter. Det å bo i en rorbu er ikke det samme som å bo på et hotellrom og må bare oppleves.
Det venter oss en god fiskemiddag om kvelden på naboøya Sakrisøy.

Dag 5 – Mandag 28. mai 2018
God mandag morgen. Etter frokost i rorbuene blir vi hentet av MS Reinefjord og vi er på vei inn til noen av de vakre fjordene som danner en fantastisk ramme rundt Reine. Vi skal besøke Oddvar som ble rikskjendis etter TV-programmet «Der ingen kunne tru at nokon kunne bu!! Vi går også i land på det forlatte fiskeværet Vinstad. Vi vender tilbake våre rorbuer og nyter en god og original lunsj hos Anita på Sakrisøy. Kvelden avsluttes med en felles middag hvor igjen fisk står på menyen. Kanskje en hvalgryte? Hvem vet!

Dag 6 – Tirsdag 29. mai 2018
Hjemreisedag. Etter en god frokost på rorbuene pakker vi våre saker og avslutter oppholdet i Lofoten med å besøke fiskeværet Å, helt ytterst i havgapet mot sør. Her skal vi blant annet besøke Norsk Fiskeværsmuseum og Tørrfiskmuseet på Å. Avreise med ferge fra Moskenes kl. 1430 over Vestfjorden til Bodø. Avreise fra Bodø med Norwegian kl. 1945 direkte til Oslo med ankomst kl. 2115. Her står vår buss og venter og vi regner med å være tilbake i Fredrikstad rundt kl. 2300.

 

Pris per person kr 12.750.- som inkluderer:
–        Bussreise Fredrikstad-Gardermoen tur og retur.
–        Flyreise Oslo-Evenes og Bodø-Oslo med Norwegian
–        All transport med buss under oppholdet som beskrevet i dagsprogrammet.
–        Overnatting i Harstad, Svolvær og på Reine i følge dagsprogrammet.
–        5 frokoster, 2 lunsjer og 5 middager inkludert.
–        Inngangsbilletter til diverse museer som beskrevet i følge dagsprogrammet.
–        Tillegg for enkeltrom på hotellene i Harstad og Svolvær samt eget soverom i rorbu på Reine kr 1.750.-

–        Reiseledere vil være Sture Solvang og Wiggo Andersen