Tirsdag 1. mars 2022
Rigoletto
Den Norske Opera & Ballett

RIGOLETTO
Den Norske Opera & Ballett
Tirsdag 1. mars 2022, kl 19.00
Fra Østfoldhallen/ Elias kl 16.15. Fra Biblioteket kl. 16.30
Pris kr. 900,-
Turleder: Gunnar Haagensen
E-post: gunnar.haagensen@outlook.com. SMS 91 37 56 51

Påmelding fra 5.12.2021. Gå til påmeldingssiden Arrangementet er fulltegnet!.

Den kritikerroste forestillingen viser et røft mannsmiljø, en fars store kjærlighet, og noen av de flotteste melodiene som er skrevet.

En manns verden

La donna è mobile. Kvinnen er uberegnelig. Det påstår hertugen i Rigoletto, samtidig som han forsyner seg grådig av dem. Den kritikerroste forestillingen viser et røft mannsmiljø, en fars store kjærlighet – og noen av de flotteste melodiene som er skrevet.KJØP

Det lukter jakt, makt og våt mose. Mellom mørke furustammer går en stygg, pukkelrygget mann og bærer på en hemmelighet. Hjemme skjuler han datteren Gilda, som han elsker over alt på jord. Ute blant gutta tøffer han seg for å bli likt – særlig av sjefen sin, hertugen.

Da Rigoletto skjønner at hertugen har vært bortpå datteren, begår han en forferdelig forbrytelse, som slår tilbake med voldsom kraft. 

«Søberg født til rollen» 

Solist Yngve Søbergs kraftprestasjon som Rigoletto i 2019 gjorde at NRK kalte det en «uforglemmelig opplevelse». Vårt Land skrev at Søberg var født til rollen, og at «det skal stort hjerte og en stemme som har det levende livet i seg, for å gestalte denne komplekse skikkelsen, noen vil si en av de mest sammensatte i operalitteraturen».  

Nå kan han igjen oppleves på Hovedscenen!   

Verdis hemmelighet 

Da Verdi hadde skrevet «La donna è mobile», visste han at en slager var skapt, og han fryktet at melodien skulle spre seg ut i Venezias gater og kanaler før premieren i 1851. Derfor måtte tenoren som spilte hertugen, sverge på at han ikke skulle nynne eller plystre melodien utenom prøvene. Av samme grunn fikk orkesteret først utdelt notene bare noen timer før sceneteppet skulle gå opp.  

Verdi fikk rett; dagen etter premieren nynnet folk i Venezias gater på «La donna è mobile», og det har vi gjort siden. Operaen ble umiddelbart populær, og Rigoletto er fortsatt en internasjonal opera-hit. 

En slager-maskin 

RigolettoTrubaduren og La traviata kalles Verdis trilogia popolare. Dette er hit-lista. Med disse tre verkene, skrevet i løpet av bare to år, gikk Verdi fra å være en populær operakomponist til å bli italiensk operas store konge midt på 1800-tallet. Her viser Verdi hva han er best på: store ensemblescener, tydelige karakterskildringer i musikken og slående melodier – som i Gildas vakre arie og hertugens «La donna è mobile».  

Tandbergs mørke verden 

«Tandbergs Rigoletto er en forestilling som står på vippen til full pott og som bare er å løpe og få med seg», skrev Dagsavisen om Ole Anders Tandbergs Rigoletto i 2019.  

Sammen med kostymedesigner Maria Geber og lysdesigner Ellen Ruge, har han skapt en Rigoletto som får fram mørket og den menneskelige brutaliteten i en av verdens mest spilte operaer.   

Print Friendly, PDF & Email