Mandag 22. – torsdag 25. oktober 2018
Opplev nordlyset på eventyrlige Svalbard

Tid: Mandag 22. – torsdag 25. oktober 2018.
Avgang: kl. 06.30 fra Biblioteket
Pris: kr 12.500,-. Tillegg for enkeltrom kr 950,-.
Reiseleder: Sture Solvang. E-post: sture.solvang@me.com. Mobil: 911 39 878

Bli med Fredrikstad Pensjonistakademi til Svalbard fra 22.-25. oktober 2018

Svalbard – ikke landet med de kalde kyster, men landet med de svale, de milde kyster – ble oppdaget først av islendinger på slutten av 1100-tallet og gjenoppdaget av Willem Barentsz i 1596. Svalbard – den nordligste delen av Europa, der det meste er verdens nordligste.

Verdens nordligste bosetning (Ny Ålesund) og verdens nordligste samfunn – Longyearbyen, med barnehage, skole, universitet og kirke. Og du finner så mye mer: Hoteller, kunstgallerier, butikker, restauranter og museer.

Og like utenfor ligger villmarka. Dekket av snø største delen av året, men med et teppe av fargerike blomster i den korte og hektiske arktiske sommeren. Tusentalls fugler, noen kommer hele veien fra Antarktis for å hekke her nord. Polarrev over alt. Reinsdyr, en egen art, uten andre fiender enn kulde og is.  Og isbjørnen, som kan dukke opp over alt. Ishavets konge og verdens største rovdyr, majestetisk og vakker. – Alt omkranset av en storslått og naken natur med dype fjorder, breie daler, dramatiske og spisse fjell og store isbreer.

Svalbard har et fantastisk lys. Midnattssol i fire måneder og mørketid like lenge. Alt dette er norsk, alle de mer enn 62 000 kvadratkilometer. Gitt til Norge av det internasjonale samfunnet i 1920, men åpent for borgere av alle verdens land. Og det er lett å reise dit, det tar knapt 1 ½ time med fly fra Tromsø, så er du der. Midt i en av Europas siste villmarker. Ingen andre steder på kloden kan du komme så langt nord med vanlige reisemidler som til Svalbard.

Stjernehimmel og måneskinn kaster skygger i polarnatta, en garantert stemningsfull opplevelse!

Kall det gjerne magi. Med sola mer en 6° under horisonten blir Spitsbergen et trolsk univers kun opplyst av stjerner, månen, nordlys og snø. Det gir en særegen stemning. En følelse av mystikk. Og en visshet o at du er utenfor allfarvei.

Nordlys er et magisk fenomen og naturens mest spektakulære lysshow. Faktisk er Norge verdens beste sted for å se nordlyset. Mennesker fra alle verdenshjørner reiser til vinterkalde Norge for å få med seg dette lysfenomenet. Polarnatten er mørk. Månen lyser opp landskapet rundt deg. Omgivelsene er ville og vakre. Nordlyset må oppleves på Svalbard. Vi gir deg ett minne for livet. Grunnet Svalbards polarnetter har du sjansen til å se nordlys midt på dagen! Det er noe svakere enn det som forekommer på kvelden, men til gjengjeld er det et mer rødaktig lys. Selv om rødfargen er vanskelig å oppfatte med det blotte øyet, kan det fanges opp med kameralinsen!

Bli med på en tur litt utenom det vanlige – en spennende oppdagelsesferd i Longyearbyens eldre og nyere historie. Det vil bli en tur full av unike opplevelser.

Dag 1 – mandag 22. oktober
Avreise fra Biblioteket i Fredrikstad kl. 06.30. Avreise fra Oslo Gardermoen med SAS kl. 09.55 direkte til Longyearbyen med ankomst kl. 14.00. Vi blir hentet av buss, og kjører en liten sightseeing-runde før vi fortsetter til vårt bosted Funken Lodge. Hotellet er nyrestaurert og åpner februar 2018 med alle fasiliteter. Hotellet ligger med flott utsikt over Longearbyen, opp mot Larsbreen og Longearbreen. Etter innsjekk får vi litt tid på egenhånd. Vi samles igjen i resepsjonen for vår felles middag i Funksjonærmessen Restaurant på vårt hotell. Middag inkludert.

Dag 2 – tirsdag 23. oktober
Etter frokost tar vi buss til Skjæringa og besøker verdens nordligste kirke; Svalbard kirke. Etter omvisning går vi på oppdagelsesferd blant restene av det Longyearbyen som ble bombet og brent under krigen og til Svalbard Museum hvor vi får innblikk i alt fra oppdagelsen av Svalbard, 1600-tallets hvalfangst-historie, ekspedisjoner, overvintringsfangst, krigen på Svalbard, flora, fauna, geologi og ikke minst gruvehistorie

Deretter spiser vi lunsj i Nybyen. Etter lunsj spaserer vi til Galleri Svalbard og Kunstnersenteret. I galleriet finnes en samling vakre malerier med Svalbardmotiver, blant annet mer enn 40 originalmalerier av Kåre Tveter, kjent som lysets maler, en unik samling eldre kart, en stor samling Svalbardpenger – fra da gruveselskapet hadde sin egen seddelpresse, bøker med kulturhistorisk tilknytning til Svalbard, og et flott bildespill.

I kveld jakter vi på nordlys, og lærer mer om fenomenet. Fra hotellet busses vi innover Adventdalen til foten av Gruve7-fjellet, ca. 9 km utenfor Longyearbyen. Gjennom lysbilder og kåseri lærer vi mer om øyrikes spennende historie og unike natur. Vertskapet serverer varm middag og bålkaffe mens de byr på foredrag om Willem Barentz m.m. Dette er en innendørsaktivitet, men vi anbefaler friluftsklær og gode sko da det kan trekke kaldt fra gulvet. Vi hentes av bussen og kjører tilbake til hotellet. Frokost, lunsj og middag inkludert.

Dag 3 – onsdag 24. oktober
Frokost. Nordlyssafari til Barentsburg – en sjanse til å oppleve polarnattens eget unike lys show. Vi seiler inn i Polarnatten. Det er denne opplevelsen du vil få en mulighet til å oppleve ombord MS Langøysund til Barentsburg. Etter to timer under stjernehimmelen, som polarheltene navigerte etter, seiler vi inn Grønfjorden og ser Barentsburg som klamrer seg fast i skråningen. Bosetningen teller ca. 400 personer, men opplyst i mørket ser den mye større ut.

Vi guides gjennom byen og får et innblikk i Barentsburgs historie. Vi kan besøke hotellet med sin helt karakteristiske bar, det lokale bryggeriet, kjøpe suvenirer og julegaver laget i Barentsburg, og sende julehilsener ingen kan matche fra det lokale postkontoret. Om vi ikke fikk med oss nordlyset på veien til Barentsburg har vi enda en sjanse, på veien tilbake til Longyearbyen.

Ta med varme og vindtette klær, inkludert lue, votter og skjerf. Det finnes scooterdresser til utlån ombord dersom noen blir kalde, men antallet og utvalget i størrelser er noe begrenset. Vi anbefaler også at du tar med kamera. Det serveres varm lunsj under utflukten. Dagen avsluttes med en felles middag på hotellet.

Dag 4 – torsdag 25. oktober
Etter frokost har vi fritid og mulighet til å spasere rundt i Longyearbyen før transport til flyplassen og retur til fastlandet. Avreise med SAS kl. 14.45 til Tromsø før vi fortsetter videre til Oslo Gardermoen hvor ankomst er kl. 18.55. Buss tilbake til Fredrikstad. Frokost inkludert.

Turen arrangeres av FPA i samarbeid med Temareiser Fredrikstad.

Pris per person kr 12 500.- som inkluderer:

  • Buss Fredrikstad-Gardermoen tur og retur.
  • Fly Oslo Gardermoen – Svalbard tur og retur med SAS på turistklasse.
  • Overnatting i delt dobbeltrom på Funken Lodge Hotel med alle fasiliteter.
  • Alle utflukter som nevnt i dagsprogrammet.
  • 3 frokoster, 2 lunsjer og 3 middager inkludert.
  • Egen reiseleder med fra FPA

Tillegg for enkeltrom under hele oppholdet kr 950.-

Vi har meget begrenset antall plasser. Kun 20 plasser.

Nærmere opplysninger om turen kan rettes til:

  • Sture Solvang på mobil 91139878 eller på epost solvang@me.com
  • Wiggo Andersen i Temareiser Fredrikstad på telefon 69312621 eller mobil 90557160 eller på epost: wiggoandersen@temareiserfredrikstad.no

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email