Onsdag 30. oktober 2019
Øystein Kock Johansen
«Erling Johansen – 100 år»

Foredragsmøtene avholdes på City Scene – Scandic City Hotel – kl. 11.00 (Benytt inngang fra Nygaardsgaten). Etter foredragene er det anledning til hyggelig samvær med servering (2 snitter og kaffe/te for kr 130,-),

Øystein Einar Kock Johansen (født 7. oktober 1944) er en norsk arkeolog, forfatter og ekspedisjonsdeltager som var mangeårig medarbeider til Thor Heyerdahl.

Johansen er dr.philos. i arkeologi. Han har forøvrig to doktorgrader, og er utdannet arkeolog, religionshistoriker og økonomihistoriker. Han har mesteparten av sitt voksne liv virket som forsker, feltarbeider og ekspedisjonsdeltager. Han har også vært både sjømann og lastebilsjåfør.

Johansen har skrevet flere bøker. I 2003 gav han ut en biografi om Thor Heyerdahl. Videre gav han i 2001, sammen med Arne Hjeltnes, ut boka «Mysterier fra fortiden». Boka er basert på fjernsynsserien Mysterier fra fortiden, som gikk på TV 2. Han har forøvrig lang fartstid som forfatter og har før skrevet bygdebøker bl.a. for Vestby kommune og Øvre og Nedre Eiker kommuner. Han utga i årene 2001-2006 et tre-binds verk om den økonomiske verdenshistorien.

Han er sønn av arkeologen Erling Johansen (født 24. november 1919 i Fredrikstad, død 1. april 2000) var en norsk arkeolog. Johansen var rørlegger av utdannelse, og selvlært innen arkeologi. På 50-tallet påviste han hvordan store mengder flint nådde Norges steinalderbefolkning. Flint fra strender i Danmarkog Skåne frøs fast i isflak og drev nordover med disse. Ved å grave i gamle strandvoller fra Lista til Bohuslän fant han flintgropene der steinalder- og senere også bronsealderbefolkningen grov frem materiale til redskaper.[1] Han sto også for viktige utgravninger ved Rød på Kråkerøy og Høgnipen i Rakkestad i Østfold.

Etter stortingsvedtak ble Johansen i 1951 utnevnt til statsstipendiat tilknyttet Universitetets Oldsaksamling. Han var medlem i Det Norske Videnskaps-Akademi, æresdoktor ved Universitetet i Bergen fra 1975, ridder av St. Olavs Orden, mottager av Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning i 1971, mottager av Wilsemedaljen i 1985 og bestyrer på Universitetet i Oslos arkeologiske stasjon på Isegran i over 25 år.

Print Friendly, PDF & Email