Onsdag 28. september 2022
Jon Harald Holm
Smuglere for Norges frihet

Foredragsmøtene avholdes på City Scene – Scandic City Hotel – kl. 12.00 (Benytt inngang fra Nygaardsgaten). Etter foredragene er det anledning til hyggelig samvær med servering i Spiseriet. Her serveres «Dagens lunsj» inkl. kaffe – kr 195,-.
Meny: Stekt torsk med potetpuré, stuet spinat, erter & bacon.

Minibrownie
Her bestiller du bord (sett dato 28. september og trykk «neste») senest tirsdag formiddag før møtet. Spiseriet ønsker at det bestilles på denne måten fremfor pr. telefon.

(fra intervju fra 70-årsdagen av Boe Johannes Hermansen).
Jeg har i mange år interessert meg for krigshistorie og Forsvaret, sier Jon Harald Holm, som har arvet interessen etter sin far, som var avsnittssjef i Milorg i søndre Østfold og den første distriktssjefen i HV O1.

Han har vært med i redaksjonskomiteen for boken om Moss under okkupasjonstiden. I 1988 gav han ut boken Milorg D. 11 – militær motstand i Østfold og Follo.

Flere interesser

Holm har flere interesser som tar tid. – Modellfly, radiostyrte fly og elektriske tog er blant hobbyene. Togbanen har han på hytta i Øyer. – Den er etter hvert blitt så stor at det snart ikke er plass på hytta. Jeg håper at fly- og toginteressen smitter over til barnebarna, tilføyer han med et smil.

Sjøen er også et yndet sted, for han og kona, Anne. – Vi er begge glad i båtliv og hun som er fra Bergen, er vant til dårlig vær. Vi har hatt seilbåt i mange år.

Han skryter av sin kone, som forøvrig er fysioterapeut. – Hun er verdens mest fantastiske og backer meg opp, understreker han.

Flere verv

Jon Harald er mangeårig medlem i Onsøy Rotaryklubb, hvor han blant annet har vært president. I Onsøy Forsvarsforening har han også vært leder. Samme verv har han hatt i Fredrikstad Forsvarsforening. I SHV 111, i Sjøheimevernet i Østfold, har han vært ivrig befal.

Etter befalsutdanning tok han lærerskolen på Eik, før han fortsatt med engelsk mellomfag ved Universitetet i Oslo. En mastergrad ble avlagt i England, før han tok historie hovedfag og ble cand. phil.

Jubilanten startet sin yrkeskarriere i Krogstadelva, hvor han arbeidet i to år. Deretter fikk han en toårlig stipendiatstilling ved Norges Hjemmefrontmuseum som ”Østfoldspesialist”.

I seks år, frem til 1987, var han ansatt ved Råde ungdomsskole, før han ble lektor ved Frederik II. Her jobbet han frem til han gikk av med pensjon 63 år gammel.

– Jeg innrømmer at jeg savner alle de flotte elevene og det gode kollegafellesskapet. Jeg trivdes veldig godt som lærer, understreker han.

Han har forøvrig hatt noen avbrekk. Ett år på midten av 90-tallet var han konservator ved Østfold fylkes billedarkiv, før han fikk jobb som seniorkonservator og forskningsleder ved Flymuseet i Bodø. – Jeg innrømmer at jeg er flygal. Drømmen var å bli bush-flyger i Alaska, men fornuften seiret og jeg ble lektor i stedet. Men jeg fløy i 16 år, legger han til

Print Friendly, PDF & Email