Onsdag 23. september 2020
Ina Tin
Saudi-Arabias kvinner: Frihet eller fengsel?
Påmelding! Maksimalt 100 deltagere.
Foredragsmøtene avholdes på City Scene – Scandic City Hotel – kl. 11.00 (Benytt inngang fra Nygaardsgaten). Etter foredragene er det anledning til hyggelig samvær med servering I Spiseriet. Her serveres «Dagens lunsj» inkl. kaffe og kake/kjeks for kr 159,-. Det anbefales å bestille bord på telefon 69 38 57 84 mandag kveld/tirsdag formiddag før onsdagsmøtet.
- Maksimalt 100 personer. Påmelding til: sture.solvang@me.com – SMS eller telefon: 91 13 98 78
- Ved inngang fra Nygaardsgaten står det representant fra hotellet som slipper folk inn med én meters mellomrom
- Rikelig tilgang på Antibac. Registrering ved ankomst.
- Garderoben benyttes ikke. Eventuelt yttertøy tas med inn på City Scene
- Etter foredraget slippes deltagerne ut med påkrevet mellomrom
Ina Tin (1961) er menneskerettighetsaktivist og seniorrådgiver i Amnesty International. Hun har bakgrunn fra studier i arabisk og arbeid som journalist, redaktør og kommunikasjonssjef.
Den eneveldige kongen i Saudi-Arabia har bestemt: Kvinner skal få kjøre bil!
Kommentarer over hele verden tolker det som tegn på en normalisering av det ultrakonservative kongedømmet og et ledd i den fremadstormende kronprinsens reformplan. Saudi-Arabia går endelig i riktig retning. Tja.
Fortjener ingen honnør
Man skal feire at saudiske kvinner får herredømme over bilen sin. Det viser at standhaftig kvinnekamp kan krones med seier – selv i et av de mest kvinnediskriminerende land i verden. Men hverken kong Salman eller sønnen hans, kronprins Muhammad bin Salman, fortjener honnør. Av flere grunner.
Timingen er stygg. Samtidig som kongen har bestemt seg for å gi etter for de saudiske kvinneaktivistenes krav, har han gjennomført en omfattende bølge av arrestasjoner. I løpet av de siste ukene er et 40-talls saudiere satt bak lås og slå. De representerte de siste rester av fri meningsytring i en stat som bruker terrorkampen som et skalkeskjul for å kvitte seg med kritikere.
Mye tyder på at nyheten om kvinnelig bilkjøring var ment å avlede oppmerksomheten fra økningen i politisk forfølgelse.
Kronprins Muhammad bin Salman vil reformere den saudiske økonomien. Han har innsett at det ikke finnes et alternativ for en stat som er avhengig av synkende oljeinntekter. Noe må gjøres for å unngå at Saudi-Arabia går bankerott.
Han må frigjøre det potensialet som ligger i å få de høytutdannede saudiske kvinnene inn på arbeidsmarkedet. Men han har ingen plan for å gi saudiske borgere, kvinner som menn, økt politisk innflytelse eller større ytringsfrihet. Tvert imot.
Ina Tin
Saudi-Arabias kvinner: Frihet eller fengsel?
Påmelding! Maksimalt 100 deltagere.