Onsdag 23. februar 2022
Konserthuset – Oslo-Filharmonien
Filmkonsert: Amadeus
AVLYST!

Dato: Onsdag 23. februar 2022 kl. 19.00.

Påmelding starter 1. januar 2022 kl. 0800. Betaling med bankkort eller VIPPS ved påmelding

Gå til påmeldingssiden.

Bussavgang: Fra Elias v/Østfoldhallen kl. 16.10. Fra Biblioteket kl. 16.30.
Turleder: Gunnar Haagensen.
E-post: gunnar.haagensen@outlook.com. Mobil: 913 75 651

Miloš Formans (regi):
Amadeus (film, 1984)
Mozart: Musikk fra Requiem,
Don Giovanni, Figaros bryllup,
Pianokonsert nr. 20 og 22,
Symfoni nr. 25 og 29,
Serenade for blåsere m.m.
……………………….
Karen Kamensek, dirigent
Oslo Filharmoniske Kor

Varighet: ca. 3 timer

Karen Kamensek og Oslo-Filharmonien presenterer en legendarisk film i spektakulær innpakning.

Miloš Formans Amadeus (1984) vant 8 Oscar og 4 Golden Globe og er en av tidenes mest berømte musikkfilmer. Den sterke fremstillingen av Mozarts tragikomiske livsførsel og genialitet har brent seg fast på netthinnen til film- og musikkelskere i over 30 år. I kveld kan du oppleve filmen i Oslo konserthus og all den magiske Mozart-musikken fremført live med fullt orkester og kor på scenen. Vi garanterer latter, tårer og gåsehud!

‘Hvorfor snakker Gud bare gjennom Mozarts musikk og ikke min?’, fortviler Antonio Salieri, spilt av F. Murray Abraham, i Amadeus. Filmen tar som utgangspunkt en antatt rivalisering mellom de to samtidige komponistene, og forteller Wolfgang Amadeus Mozarts (1756−1791) historie gjennom Salieris minner som gammel pasient på psykiatrisk anstalt.

Selv om puristene har kritisert filmen for å være historisk upresis, har den hatt enorm betydning med sin fenomenale fremstilling av kunstnerisk genialitet, presentasjon av Mozart for nye lyttere og usedvanlig sterke drama med utgangspunkt i en verdensberømt historisk person. Etter å ha sett Tom Hulce tøyse og fjase, gråte og le så overbevisende i rollen som Mozart, er det rett og slett vanskelig å forestille seg komponisten på noen annen måte.

Det var ikke bare filmen og skuespillerne som opplevde oppmerksomhet og prisdryss etter lanseringen på 80-tallet. Også musikken ble mer berømt enn noen gang tidligere. Innspillingen med lydsporet fra filmen vant Grammy for beste klassiske plate og har solgt svimlende 6,5 millioner eksemplarer. I filmen klinger mange berømte Mozart-toner fra operaene Figaros bryllup og Don Giovanni, fra symfonier og pianokonserter og ikke minst fra Mozarts tårevåte og udødelige Rekviem – dødsmessen som spiller en helt sentral rolle i filmen og som ikke lar noen sitte uberørt igjen, særlig ikke når den klinger i denne sammenhengen.

Dette er et ‘must’ enten du har sett filmen hundre ganger før og vil ha en helt ny opplevelse eller rett og slett er nysgjerrig på Mozart eller klassisk musikk generelt.

Les mer på Filharmoniens nettside

Print Friendly, PDF & Email