Onsdag 15. februar 2023 Øivind Arntsen Dronning Mauds album og Kronprinsesse Märthas krig

Foredragsmøtene avholdes på City Scene – Scandic City Hotel – kl. 12.00 (Benytt inngang fra Nygaardsgaten). Etter foredragene er det anledning til hyggelig samvær med servering i Spiseriet. Her serveres «Dagens lunsj» inkl. kaffe – kr 245,-.Meny: Biff Bourgogne med potetpuré. Kaffe og minibrownie.
Her bestiller du bord (sett dato 15. februar og trykk antall og «neste») senest tirsdag formiddag før møtet. Spiseriet ønsker at det bestilles på denne måten fremfor pr. telefon.

Øyvind Sten Arntsen (født 26. mai 1954) er en pensjonert, norsk radio- og TV journalist fra NRK.

Arntsen begynte i NRK i 1983 og var bl.a. programleder og produsent for det historisk-arkeologiske reportasjeprogrammet Museum, som ble sendt i P2 fra 2001 til 2019 og som ble produsert fra NRK Østfold i Gamle Fredrikstad.

Til sammen ble det laget 820 episoder av MUSEUM.

Arntsen ble i 2012 tildelt ViS-prisen for forskningsjournalistikk av Vitenskapsakademiet i Stavanger[2]. I 2014 ble han tildelt Lytterprisen fra Riksmålsforbundet[ og Sverre Steen-prisen for fremragende formidling av historie fra Den norske historiske forening, HIFO.  
I 2015 og 2016 var Øyvind Arntsen tilknyttet NRKs avdeling Dokumentar og samfunn på Marienlyst hvor han var programleder for serien «Fra De kongelige samlinger» og dokumentarfilmene «Dronning Mauds album» og «Kronprinsesse Märthas krig»

I dette foredraget forteller tidligere NRK-programleder Øyvind Arntsen om hvordan Det kongelige Slott åpnet sine samlinger for NRK1s dokumentarserie «Dronning Mauds album» og Kronprinsesse Märtha i USA under Annen verdenskrig».

Dronning Maud var en ivrig amatørfotograf og gjennom hennes mange tusen fotografier, personlige brev og kildefunn får vi se en kongelig fotoskatt som gir et unikt, historisk innblikk bak lukkede dører i det britiske, danske og norske aristokrati. I foredraget får vi også høre «det kongelige eventyret» om hvordan prinsesse Maud av Wales gir sitt ja til en ulenkelig, dansk prins og legger grunnlaget for det norske kongehuset på det idylliske landstedet «Appleton» i England.

Et annet, forsvunnet hus i den norske kongesagaen er «Pooks hill» utenfor Washington DC. Der bodde kronprinsesse Märtha med sine barn under hele Annen verdenskrig. I foredraget får vi høre litt om hvordan kronprinsfamilien i eksil levde og hvordan kronprinsesse Märtha ble en viktig person i president Roosevelts liv.

Prins Carl og prinsesse Maud på Appleton med dåpsbarnet Aleksander, som senere ble kong Olav V.
Pressebilde av kronprinsesse Märtha og prins Harald, tatt i USA under krigen.

Print Friendly, PDF & Email