Mandag 22. – fredag 26. april 2024
Møt våren i Lisboa!

Dato: Mandag 22. april – fredag 26. april 2024
Buss: Fra Biblioteket kl. 09.00
Flyavgang med TAP fra Gardermoen. 12.50. Ankomst Lisboa kl. 16.05 (lokal tid).
Pris: kr 15 900,-. Tillegg for enkeltrom: kr 2 950,-
Turledere: Sture Solvang (Fredrikstad Pensjonistakademi)
Wiggo Andersen (Reiseakademiet)

Påmelding tilSture Solvang. e-post: sture.solvang@me.com – SMS 91 13 98 78. Faktura sendes fra Reiseakademiet.

Bli med Fredrikstad Pensjonistakademi på en fem dagers kulturreise gjennom kjente og ukjente steder i Lisboa. Byen er en av Europas aller vakreste byer, og brisker seg med store torg, bratte bakker, trange smug, høydedrag og fabelaktig utsikt over elven Tejo. Det er sjøfarernes, fadosangernes og ikke minst poetenes by med de berømte trikkene, keramikkflisene på vegger og torg, og de praktfulle palassene og kirkene i manuelstil.

Hør også om Nobelprisvinneren Josè Saramagos forhold til denne byen. Bli med på Alfama-høyden der romerne bygde sitt forsvarsverk, araberne sin festning og portugiserne sin ridderborg med de skjønne hager og den utrolige utsikten. Nyt manuelstilen i palassene, kirkene og klostrene. Du kan ikke se den andre steder enn her. Og lytt til og lær om fadosangen, bacalaoen og den særegne portugisiske kulturen med sin vennlige varme.

Vi gjør også en dagstur til byen Sintra hvor vi besøker sommerslottet til Portugals konger og titter opp på maurerborgen fra 700-tallet, som ligger som en ørn på en klippetopp, og som Sigurd Jorsalfar erobret.

Dag 1. Mandag 22. april 2024

Avreise fra Fredrikstad bibliotek på morgenen med buss til Gardermoen. Avreise fra Gardermoen med det portugisiske flyselskapet TAP kl. 1250 direkte til Lisboa med ankomst lokal tid kl. 1605. Felles transport til vårt hotell som ligger sentralt i Lisboa med gangavstand til de fleste severdigheter. Velkomstmiddag med vin inkludert på en hyggelig lokal restaurant og i gangavstand fra hotellet.

Dag 2. Tirsdag 23. april 2024

Etter en god frokost møter vi vår svensktalende byguide som tar oss med på en byvandring hvor vi starter med å besøke byens storstue, Rossio, og jernbanestasjonen i jugendstil, og deretter til den store vakre plassen med den store obelisken til minne om frigjøringskampene på 1600-tallet som ligger foran den 90 meter brede og en kilometer lange Frihetsavenyen.

Herfra tar vi den bratte veteran-bergbanen Herlighetens heis opp til med portvinsinstituttet og utsiktsparken som er viet den hellige Peter. Herfra kan vi se nedrebyen og festningen på den andre siden. Deretter vandrer vi over det koselige torget Largo Trindade Coelho, og nedover i kunstnerkvarteret Chiado, der fado-sangen ennå klinger.

Etterpå kan vi spise lunsj i den berømte Treenighetens øl-stue, et gammelt kloster som ble nedlagt i 1836, men oppkjøpt av en bryggerieier, som lot en av Portugals mest kjente flisekunstnere utsmykke veggene i spisesalen som i dag er restaurant. Folkelig stemning med folkelig bacalao.  Deretter rusler vi ned til rådhuset og Praca Comercio, og videre hjem til hotellet. Vi møtes igjen for felles middag om kvelden. Frokost og middag med vin inkludert.

Dag 3. Onsdag 24. april 2024

Etter en god frokost på hotellet er vi igjen på farten. I dag skal vi kjøre ut av Lisboa og første stopp blir byen Belem der vi studerer den yppige og fantasifulle manuell-stilen på kirken og klosteret Mosteiro dos Jerónimos. Manuell-stilen er påvirket både av renessanse og gotikk, av maurisk og bysantinsk stil, men den er fremfor alt et selvstendig portugisisk produkt, og klosteret i Belém er det ypperste byggverk utført i denne stil. Etter en snau time bussreise gjennom den frodige, ville og surrealistiske klippe- og juv-skogen i Serra de Sintra, ankommer vi byen Sintra.

Vi besøker sommerslottet til Portugals konger og titter opp på maurerborgen fra 700-tallet, som ligger som en ørn på en klippetopp, og som Sigurd Jorsalfar erobret. Etterpå spiser vi lunsj på egenhånd. Sintra er en av Portugals eldste byer og ligger på den nordlige skrenten av Serra de Sintra, 15 kilometer nord for Lisboa.

Takket være den svale sommeren på høydedraget ble stedet tidlig et populært feriested for hoffet og adelen. Her har kulturpersonligheter som H.C. Andersen, Richard Wagner og Lord Byron hentet inspirasjon. Etter å ha tilbrakt noen timer i Sintra, er vi tilbake i Lisboa. Kvelden til egen disposisjon. Frokost inkludert.

Dag 4. Torsdag 25. april 2024

Frokost. I dag går vi fra hotellet, over Praca de Figueira med kongestatuen, og opp bakkene til bydelen Alfama, arabernes gamle kvarter. Vi besøker også domkirken A Sé og etterpå vandrer vi videre opp i de trange smugene mot festningen Castelo de S. Jorge. Det var den første portugisiske kongen Afonso Henriques, som erobret denne festningen i 1147 fra maurerne, og dermed la grunnlaget for kongedømmet Portugal. Forfatteren José Saramago har i romanen «Beleiringen av Lisboa» skildret kampen om festningen, også på en fornøyelig og morsom måte der hans sympati avgjort ligger på muslimenes side. På vei ned til Baixa legger vi inn mange kronglete omveier i smugene for å snuse inn Alfamas unike atmosfære, der så mange av fado-sangene ble til. Kveldens avskjedsmiddag finner sted på restauranten Clube de Fado, den mest berømte fado-restauranten i Lisboa. Frokost og avskjedsmiddag med vin inkludert.

Dag 5. Fredag 26. april 2024

Etter frokost er det avreise til flyplassen. Det portugisiske flyselskapet TAP har avreise kl. 12.50 direkte til Oslo Gardermoen med ankomst kl. 17.50 lokal norsk tid. Der står bussen til Juel Johannessen og venter på oss og tar oss tilbake til Fredrikstad bibliotek.  

Pris pr. person kr 15 900.- som inkluderer:

  • Flyreise Oslo-Lisboa tur og retur med det portugisiske flyselskapet TAP.
  • All transport, utflukter og byvandringer som beskrevet i dagsprogrammet.
  • Overnatting i delt dobbeltrom med alle fasiliteter. Tillegg for enkeltrom.
  • 4 frokoster og 3 middager med vin inkludert.
  • Norske reiseledere.

Tillegg for enkeltrom kr 2 950

Vi har kun 20 plasser til disposisjon på denne turen.

Påmelding til turen skjer til: Sture Solvang på sture.solvang@me.com eller mobil 91 13 98 78 

Print Friendly, PDF & Email