Mandag 24. februar 2020
Den norske opera
Madame Butterfly

Puccinis vakre opera om håp og knuste drømmer

Dato: Mandag 24. februar 2020
Pris: kr 980,- som dekker operabillett i orkester og transport
Avgang: Fra Biblioteket kl. 16.30. Fra Østfoldhallen syd (v/Elias) kl. 16.00.
Reiseleder: Gunnar Haagensen. E-post: gunnar.haagensen@outlook.com. Mobil: 91 37 56 51

I hovedrollene:
Henrik Engelsviken
Elisabeth Teige
Yngve Søberg

En ung, japansk jente møter en amerikansk marineoffiser – hun med en drøm om den amerikanske friheten, han med en lengsel etter det eksotiske Østen. Men er det egentlig snakk om kjærlighet, eller å trekkes mot det som er annerledes? Madama Butterfly handler om kulturkræsj og knuste drømmer, satt til Puccinis vakre musikk.

«Un bel dì» – en vakker dag – synger Madama Butterfly, eller Cio-Cio-San som hun heter, i sin mest kjente arie. En vakker dag vil den amerikanske offiseren Pinkerton komme tilbake til Nagasaki og hente henne og sønnen de har sammen. For ham er ekteskapet med den japanske geishaen en lek; for henne er det det dypeste alvor.

Alle rundt Cio-Cio-San skjønner at hennes drøm aldri vil gå i oppfyllelse. Likevel kan ingen kan ta fra den unge jenta det intense håpet om at det vidunderlige skal skje. Da Pinkerton tre år senere kommer tilbake med sin amerikanske kone, blir møtet med virkeligheten brutalt.

Vesten møter Østen

I arbeidet med operaen studerte komponisten Puccini japansk musikk og kultur for å skape et autentisk bilde av et land han selv aldri hadde vært i. Likevel er Madama Butterfly en utpreget italiensk opera, med lange linjer og vakre melodier. Ifølge Puccini selv var dette den mest følelsesladde operaen han hadde skrevet.

Operaen hadde sin premiere ved La Scala i Milano i 1904, og komponisten beskrev mottakelsen den fikk som «ren lynsjing». I dag er Madama Butterfly en av verdens mest spilte operaer.

Suksess-produksjon med norsk stjernesolist

Vår produksjon av Madama Butterfly en av de mest spilte operaforestillingene i Bjørvika. Her presenteres historien om den japanske ungjenta gjennom hovedpersonens voksne sønn og hans tilbakeblikk på sine foreldres historie. Handlingen utspiller seg i Japan rett etter andre verdenskrig – i en tid da amerikanske soldater okkuperte landet, og masseprostitusjon var et økende problem.

Denne sesongen er det den norske sopranen Elisabeth Teige som synger tittelrollen. Siden hun debuterte som Senta i Den flyvende hollender ved Den Norske Opera & Ballett i 2015, har Teige gjort suksess ved flere europeiske operascener, som Irene i Wagners Rienzi ved Deutche Oper Berlin, Floria Tosca og Cio-Cio-San ved Nationaltheater Mannheim. Hun har også fremtidige kontrakter både ved Semperoper Dresden, Staatsoper Hamburg, Staatsoper Stuttgart og Bayreuter Festspiele.

Print Friendly, PDF & Email