Tirsdag 6. juni 2023
Bli med til grensebyen Halden

Sted: Halden
Pris: kr 1 590,-
Bussavgang: Fra Østfoldhallen Syd v/Elias kl. 08.45 Meld fra om du ønsker dette alternativet. Fra Biblioteket kl. 09.00.
Arr.ansvarlig: Eva M. Eriksen
Påmelding: e-post:evaeriks@online.no, SMS 97 17 49 48

Halden er norsk grenseby mot Sverige med ærerik historie gjennom 350 år. I 1716 tente de på byen for å hindre svensk okkupasjon og i 1718 ble den store svenske hærførerkonten Karl XII skutt på Fredriksten festning. Dette førte til slutten på den store nordiske krig.

Dagen starter med omvisning på Rød Herregård som er regnet for å være en av Norges vakreste!  Den eldste delen av bygningsmassen og det barokke hageanlegget skriver seg helt tilbake til 1600-tallet. Trelastfamiliene Tank og Anker har vært eiere i mer enn 200 år frem til Nils Anker døde ugift og uten arvinger i 1956. I 1961 ble det opprettet to stiftelser for å ivareta eiendom og antikvarisk innbo.

Etter omvisningen får vi servert formiddagsmat i Herregårdskafeen.

Halden er kjent for sitt rike kulturliv og det omfatter også teateropplevelser!  Fredrikshald teater, som eies og drives av stiftelsen Halden historiske samlinger, ble ferdig bygget i 1838 og senere omfattende restaurert. Denne vakre arkitektoniske perlen fungerer både som museum og teaterbygning. Vi blir med på en spennende omvisning i denne fantastiske teaterbygningen.

Turen videre blir en reise i Haldens moderne historie. Bernt H. Hansen blir vår cicerone, og vi gjør flere stopp for å se på dagens utfordringer og debatterte saker i byutviklingen i Halden. Vi skal også besøke Fredriksten festning. Et besøk i den vakre Immanuel kirken blir det også tid til. Dagen avsluttes med felles middag før retur til Fredrikstad.

M

Print Friendly, PDF & Email