Fredag 25. oktober 2019
Teglhuset – Filmdag
Babettes gjestebud

Teglhuset i Gamlebyen fredag 25. oktober og torsdag 24. oktober 2019 kl. 1200-1530.

Kaffe/te. Vi lar smørbrødene hvile og serverer en tallerken i Babettes ånd i Gamlebyen Gjestgiveri og filmfremvisning i Teglhuset.
Pris: kr 250,-.

Babettes gjestebud (originaltittel: Babettes gæstebud) er en dansk film fra 1987. Manuskript og regi er av Gabriel Axel, og filmen er basert på Karen Blixens novelle Babettes gjestebud fra 1950

Filmen vant i 1988 en Oscar som den første danske film noensinne for beste fremmedspråklige film. I 1989 vant filmen den britiske BAFTA-prisen for beste ikke-engelskspråklige film. Filmen regnes som en del av den danske Kulturkanonen som ble offentliggjort i 2006.[1]

I tillegg til opptak på Nordisk Films studio i Valby ble filmen tatt opp i Vigsø ved Hanstholm samt i og omkring den ensomt beliggende Mårup kirken ved Lønstrup Klint. Kirkens beliggenhet ytterst på klinten er årsaken til at den i dag er revet. Karen Blixens historie foregår i Norge. (Båtsfjord).

Handlingen i Karen Blixens novelle fra 1950:

Babettes gjestebud er lagt til en historisk sammenheng, i dette tilfelle begynnelsen av 1870-årene. Fortellingen utspiller seg i en nordnorsk bygd, hvor en fransk kvinne har søkt tilflukt etter oppstanden i Paris, Pariserkommunen.

Kvinnen heter Babette og fortellingen handler om hennes skjebne og om lokalmiljøet. Babette har tidligere vært en høyt skattet gourmetkokk, men i det lille samfunnet kjenner ingen hennes historie og hun forsørger seg som husholderske for et par eldre søstre. Etter en årrekke skjer det mirakuløse at hun vinner 10.000 francs på en gammel lotteriseddel. Samtidig med dette nærmer 100-års-minnedagen for den avdøde prosten seg. Babette bestemmer seg for å tilrettelegge en utsøkt middag på minnedagen, som hun håper vil inngi gjestene respekt.

Men middagsgjestene er hovedsakelig nordnorske bønder som hverken har tradisjon eller religiøs aksept for kulinariske utfoldelser. Etter en andaktsfull start som nærmest har karakter av en symbolsk nattverd, åpner de kulinariske nytelsene for en ny form for aksept og innbyrdes innsikt. Tidligere uvennskap løses opp; forståelse, lykke og forløsning brer seg i kraft av de himmelske kulinariske nytelsene.

Babettes gjestebud er et glimrende eksempel på Karen Blixens fortellerkunst; en historie som er basert på den gradvis opphøyde og oppbyggende spenning mellom det mytiske og det almenmenneskelige som på høydepunktet forløser seg og går opp i en høyere enhet på en måte som er den ypperste gave en god forteller kan gi sine lesere.

Print Friendly, PDF & Email