AVLYST!
Færøyene i festskrud Hellig Olav og nasjonaldag 27. – 31. juli 2022

F

Færøyene – perlen vest i havet

Påmelding til: sture.solvang@me.com – SMS 91 13 98 78

29. juli – Olsok – er Færøyenes nasjonaldag og store festdag. Det er vår egen Olav den Hellige som feires, som det har blitt gjort i hundrede av år. På øyene har dagen fått navnet Olavsøka, fra norrønt ”Olafsvaka” og betyr ”våkenatt for Olav”. Spør man er færing i dag hvorfor de feirer St Olav, er det mange som ikke vet svar, for han har egentlig ikke så stor plass ellers på Færøyene.

Etter at Olav den Hellige falt på Stiklestad 29. juli i 1030 ble olsok-natten holdt hellig i Norge og de andre landene som skattet til landet vårt, deriblant Færøyene. Folket her ute i havet er særdeles gode til å ta vare på tradisjonene sine, og det var kanskje det som skjedde da Olavsdyrkelsen nærmest ble glemt etter reformasjonen. De beholdt Olavsfeiringen, akkurat som de beholdt sangdansen og kvadene.

Før det hadde det vært en sterk Olavskultur i alle kystlandene i Nord-Europa. I Sverige alene fantes mer enn 70 Olavskirker, Island hadde et 30-talls. Det betyr at det i middelalderen må ha vært flere hundre kirker viet til Olav.

Sigmundur Brestesson går for å være mannen som innførte kristendommen til Færøyene. Året var 999 og St Olav var 4 år. Brestesson hadde blitt lovet fra kong Olav Tryggvason at han skulle få regjere Færøyene om han klarte å innføre kristendommen. En ting hadde han til felles med Olav den Hellige, han kristnet landet med sverd. En fargerik og spennende historie, nært knyttet til Norge.

I vår tid blir den ellers så fredelige hovedstaden Torshavn forandret til et folkehav hvor alle kommer til byen, ikledd sine flotte nasjonaldrakter. Det danses den tradisjonelle ringdansen, det synges kvad fra morgen til kveld, og det er fest i nesten 2 dager til ende (28. og 29.). En helt spesiell opplevelse som vi får dele med lokalbefolkningen på denne reisen. Vi får også være heiagjeng når nasjonalsporten – kapproing – går av stabelen i havnen ved Tinganes.

Færingene er glade i å synge og danse, og vi er med. Det blir ikke spesifikt program i halvannen dag mens feiring pågår, vi følger tradisjonene til lokalbefolkningen og er med på festen på vår egen måte. Byen er en stor opplevelse, og det er program man kan følge fra morgen til kveld.

Det er ikke bare den særegne naturen som gjør Færøyene til en perle. Et usedvanlig imøtekommende folkeslag som tar imot gjester med et åpent sinn, og som gjerne deler historien om sitt liv.

Fuglefjellene med tusenvis av lundefugl, suler, skarv. Det stadig skiftende været – man kan oppleve fire årstider på en dag – for ikke å si fem minutter.

Den vakre lille bygda Saksun med sin lille kirke i havgapet og gamle steinhus, bygden Gjogv. Tinganes og Reyn med sine unike bebyggelser. Små bygder, særegne fjellformasjoner og vulkanske fjell møter oss hvor vi enn kommer. Vi besøker den 900 år gamle Røykstova på kongsgården i Kyrkjebø der den norske kong Sverre vokste opp. Ikke er det bare Færøyenes eldste, men et av verdens eldste trehus. Dagens eier er 17. generasjon. Familien tar imot oss til en omvisning, hyggelig prat og en kaffekopp i finstuen.

Færøyene er et av de siste steder i Europa hvor hverdagen bringer hva man andre steder søker i sinferie. Nærhet, naturog fred. La deg fascinere av naturen, fargene og menneskene! 

Dagsprogram

Dag 1 – 27.7. onsdag

Avgang med Atlantic Airways direkte fra Oslo Gardermoen kl 13.25, ankomst kl 1410 lokal tid. Buss til vårt hotell 62N som ligger sentralt i Torshavn, ca 1 times busstur. På veien mot byen kjører vi fjellveien. Etter ankomst og innsjekk tar vi en liten rusletur i Tinganes og Reyn, den eldste delen av byen, pittoresk og genuin. Før middag vil det bli informasjon om Olavsfesten som går av stabelen de neste to dagene.

Kl 18.00 Middag på vårt bosted.

Dag 2 – 28.7. torsdag

Frokost på vårt hotell.

Kl 10.00. Avreise til Kyrkjebø, ca 20 minutter fra Torshavn. Der ligger Kongsgården og den 900 år gamle Roykstovan som er det eldste tømmerbygget i Europa. Det ligger på et steinfundament som opprinnelig var en del av bispegården. Den har vært bolig for kongsbønder i flere hundre år, og for den nåværende bondefamilien i hele 17 generasjoner. Tømmeret Røykstovan er bygget av sies å ha drevet over havet fra Norge.  Norske Kong Sverre vokste opp her på gården. Vi besøker Magnus-katedralen og Olavskirken fra år 1111, begge befinner seg på kongsgården. Tilbake til Torshavn og felles middag på restaurant Angus. Tilbake i byen ca kl 12.00 og felles lunsj i havnen.

Så er vi klare for Olavsfesten, som starter denne ettermiddagen og varer hele kvelden – og natten for dem som kan og klarer. Gruppen tilbringer ettermiddag på egenhånd. Det blir musikk, sang og dans, ringdansen passer for alle uansett form, alder og «dansefot». Forsangeren synger kvadene, mens vi andre etter hvert lærer oss refrengene og er med. Færingene er svært inkluderende, og spesielt overfor nordmenn i flotte drakter og bunader. I havnen er det Færøy-mesterskap i kapproing, nasjonalsporten!  Olsok-talen er på «torget» Vaglen kl 23.00.

Middag /buffet på hotell Hafnia om ettermiddagen/tidlig kveld, vi kommer tilbake med tidspunkt.

Dag 3 – 29.8. fredag

Frokost. Så er festdagen her, selve olsok, til minne om vår egen Olav den Hellige som døde på Stiklestad i år 1030. Der foregår mye denne dagen, dog er høydepunktet høytideligheten da parlamentet, Lagtinget, åpner.

Om formiddagen går landets prester, lagtingsmedlemmer og de høyest rangerte embetsmenn side om side i prosesjon fra Tinghuset til Domkirken. Her holdes gudstjeneste, som spesielt henvender seg til myndighetene, men som alltid starter med en hilsen til Olav den Hellige. Etter gudstjenesten går prosesjonen tilbake til Tinghusplassen, hvor man overværer de lokale musikk-kreftene. Lagtinget åpnes med dette. Dagen tilbringes på egenhånd. Det er mange som selger mat og drikke i boder i byens gater denne dagen og kvelden.

Det yrer av mennesker i Torshavn til langt på natt, og plassen Vaglen ved kommunehuset er et sentralt sted i byen og like ved hotellet. Det synges og danses, vi er med på alt vi ønsker og orker.

Dag 4 – 30.7. lørdag

Frokost.

Kl 12.00 kjører vi fra Tórshavn gjennom den nye undersjøiske tunnel som knytter Østerø med Strømø. I tunnelen ser vi en spesiell rundkjøring, dekorert av den kjente kunstner Tróndur Patursson. Vi kjører gjennom fargerike bygder på vej til den nordligste på denne øya; Gjógv.

Vi opplever fantastisk flott og dramatisk natur på turen. Bl a passerer vi bygden Funning, hvor sagnet sier at Vikingene kom i land. Ved ankomst Gjógv har vi lunsj i Gjáargarður. Deretter vandrer vi en tur langs naturhavnen, og går ut til “Mary’s Benk” hvor der er god utsikt til Nordøyene.

På veien gjør vi også en stopp hos Sigrun Gunnarsdottir, en av Færøyenes mest kjente og mest betydningsfulle nålevende kunstnerere. Hun har hatt flere internasjonale utstillinger, og er også representert i Færøyenes kunstmuseum Listasavn.

Fra Gjógv kjører vi til den idylliske bygden Saksun som ligger i enden av en lang dal. På kjøreturen passerer vi Færøyenes høyeste fjell, Slættaratindur 882, og vi ser også ute i havet stenformasjonene kalt Kæmpen og Kællingen. Etter besøk i Saksun, hvor vi har besøkt museet Dúvugarðar, kjører vi tilbake til Tórshavn og passerer den nedlagde hvalstasjonen som ble bygget av nordmenn i 1905.

Kl 1930. Avskjedsmiddag på restaurant Áarstova hvor et nydelig måltid venter oss.

Dag 5 – 31.7. søndag

Frokost. Fritid om formiddagen, utsjekk fra hotellet er kl 12.00.

Det er fint med en rusletur i et søndagsstille Torshavn, for den interesserte er det mulig med et besøk i kunstmuseet som ligger ca 15 min fra vårt bosted.

Avreise fra hotellet kl. 1230. Vi kjører til øya Vagar, til bygden Sandavágur. Vi vandrer langs en sti til kirken, deretter kjører vi til caféen Fiskastykkið for lunsj. Dette bygget ble i eldre dager benyttet til å tørke fisk.

Etter lunsjen kjører vi til den idylliske bygden Gásadalur, her besøker vi vandfallet Múlafossur som man ser på de fleste reklamer for Færøyene. Vi rusler en tur i denne hyggelige bygden før vi kjører til flyplassen noen minutter unna, på vejen har vi fotostopp i Bø med en flott utsikt mot Tindholm og til øya Mykines.

Kl 17.50 har Atlantic Airways avgang direkte til Oslo Gardermoen med ankomst kl 20.25.

Reise- og prisinformasjon

Pris pr person kr 18 900

Inkluderer

 • Flyreise Oslo-Torshavn t/r direkte med Atlantic Airways
 • Flyskatter- og avgifter. Flyskatter utgjør pr nov -21 kr 590 og kan endre seg innen avreise
 • Overnatting på hotell 62N i dobbeltrom
 • Busstransport t/r flyplass-hotell i Torshavn
 • Måltider som nevnt i program, 4 frokost, 3 lunsj og 3 middag
 • Utflukter ifølge program inkludert nødvendige transporter og lokal norsktalende guide
 • Turleder fra Explore Travel med hele veien t/r Oslo

Tillegg

 • Tillegg for enkeltrom kr 1.890
 • Drikke til måltider

Forbehold om prisendring dersom endringer på valutakurs, i flyskatter og avgifter, og eventuelt andre uforutsette endringer. Forbehold om mindre programendringer.

Depositum på kr 5 000 pr person faktureres ved påmelding.

Sluttfaktura forfaller 6 uker før avreise.

Avbestillingsregler

 • Depositum med fratrekk av kr 700 betales tilbake ved avbestilling inntil 65 dager før avreise
 • Ved avbestilling 64-35 dager før avreise må depositum søkes refundert fra kundens forsikring
 • Ved avbestilling 34-0 dager før avreise må 100 % av reisens pris søkes refundert fra kundens forsikring

Begrenset antall plasser/deltakere; maks 22, minimum 14. 

Postboks 41, 1629 Gamle Fredrikstad

Tlf. 6936 1850

www.exploretravel.no / post@exploretravel.no

                                          Medlem av Reisegarantifondet                         

Print Friendly, PDF & Email