Torsdag 9. mai 2019
Tur til Hadeland: Granavollen – Grinaker

Tid: Torsdag 9. mai 2019
Sted: Interbuss til Hadeland
Pris: kr 900,- som dekker buss, frokost, omvisning og middag
Bussavgang: Fra Østfoldhallen (v(Elias) kl. 07.15
Fra Biblioteket kl. 07.30
Arr.ansvarlig:  Nina Oksmo – e-post: nina.lill.oksmo@fredfiber.net Mob: 926 48 051

GRINAKERVEV 

Grinakervev ble etablert i 1989, som ligger på gården Grinaker i Brandbu på Hadeland, og er et av de få gjenværende damask-veveriene i Europa. Her er kunnskapen om veving av de beste kvalitetene holdt ved like og videreført. 

Til vevingen anvendes bare naturfiber av lin, bomull og ull. Dette gir produktene fra Grinakervev kvaliteter som varer i generasjoner. Damask og dreielduker er blant Grinakervevs fineste vevnader. Damask var den opprinnelige betegnelsen på praktfulle stoffer fra Damaskus. Tradisjonsrike mønstre, som tidligere ble vevet mange steder i Norge, er tatt vare på hos Grinakervev. 

SØSTERKIRKENE 

To kirker bygd tett ved siden av hverandre. I vår tid virker dette spesielt, men tidli-gere var ikke dette et helt uvanlig syn. Begge kirkene ble bygd på 1100 tallet i ro-mansk stil og senere utvidet i gotisk stil. Sagnet sier at det var to søstre som var uvenner og måtte ha hver sin kirke, men i middelalderen var det ikke uvanlig at det ble bygget flere kirker tett inntil hverandre, men med forskjellig funksjon. 

Den største kirken heter Nikolaikirken, er viet til St. Nicolaus, skytshelgen for de veifarende. Den er bygget før 1200 og har 250 plasser. 

Den mindre kirken heter Mariakirken, er vigd til jomfru Maria, Jesu mor. Mariakirken er bygget før 1150 og er en langkirke med romanske og gotiske stiltrekk med plass til rundt 150 mennesker. 

Granavollen har vært samlingssted i uminnelige tider, fra gammel hedensk tid vært midtpunktet i det gamle Hadafylke. Det besto av Hadeland, Toten, Land og muli-gens søndre del av Valdres. Her kan vi regne med at Hadafylkets fornemste gude-hov var lokalisert. Her møttes bøndene fra fylket til de store årvisse blotsfester og her holdt de ting.Dette gjør Granavollen til et viktig sted som forteller om vår historie, vår kristne arv og vår kulturelle identitet. 

KL. 07.30 Avreise Biblioteket
Frokost på Mortens Kro
Middag på Hadeland Gjestegård 

Print Friendly, PDF & Email