9. – 12. oktober 2022
Historisk rundreise til Nord-Tyskland
Med Svein Skahjem

Bli med Fredrikstad Pensjonistakademi på en historisk
rundreise til Nord-Tyskland.

Buss: Fra Biblioteket kl. 09.30
Fly: Fra Gardermoen kl. 13.15 – ankomst Hamburg kl. 14.40
Pris: kr 9 850,- Tillegg for enkeltrom kr 1 975,–
Påmelding til: wiggo@reiseakademiet.no – SMS 90 55 71 60

Fredrikstad Pensjonistakademi har den glede å invitere til en historisk rundreise til Nord-Tyskland, hvor vi på 4 dager skal gjøre oss bedre kjent med Hansabyene Hamburg og Lübeck. Vi skal også besøke byer og steder som har stor betydning for vår egen historie de siste par hundre år.

Vår tur går til området Schleswig-Holstein, som er den nordligste tyske delstaten. Historisk omfattet Schleswig-Holstein også Sønderjyllands amt i Danmark (Nord-Slesvig). De tidligere hertugdømmene  Slesvig (dansk len) og Holsten romersk-tysk len) var lenge i personalunion med Danmark og Norge og er historisk og kulturelt svært nært knyttet til de skandinaviskelandene, særlig Danmark.

Vi besøker under oppholdet vår «vennskapsby» Friedrichstadt, bygd på samme lest som Gamlebyen i Fredrikstad. Grunnsteinen til byens første hus ble lagt i 1621 etter ordre fra hertug Frederik 3. av Slesvig-Holsten-Gottorp. Frederik så under tredveårskrigen en mulighet for å bygge en by som kunne konkurrere med Hamburg om å være regionens førende handelsby. Frederik 3. inviterte hollendere til å bosette seg der, og mange av dem var velstående handelsmenn og håndverkere. Med andre ord, Friedrichstadt i Tyskland og vår egen Fredrikstad har mye til felles som vi på denne turen skal få høre mer om.

Vi skal også besøke landsbyen Bornhöved, det lille stedet i dagens Schleswig-Holstein, og høre mer om «Slaget ved Bornhöved» i desember 1813. Slaget er til dags dato den siste gangen som Sverige og Danmark har møttes på slagmarken.

Vår kåsør på turen blir en av våre mest kjente og kjære lokalhistorikere, Svein Skahjem, som har gjestet dette området ved flere anledninger.

Dag 1 – søndag 9. oktober 2022 

Avreise med buss fra Fredrikstad kl. 09.00 til Gardermoen. Avreise med Norwegian kl. 1315 direkte til Hamburg med ankomst kl. 1440. Her blir vi møtt av vår sjåfør og setter kursen Bornhöved, en liten ubetydelig by, men den har skrevet seg inn i alle historiebøker på grunn av slaget mellom svenske og danske tropper i desember 1813. Vi fortsetter til Husum hvor vi skal overnatte på Hotel Am Schlosspark. Før kveldens middag på hotellet. Middag inkludert

Dag 2 – mandag 10. oktober 2022

Etter en stor og god frokost er vi kl. 10.00 på vei til Friedrichstadt. Svein Skahjem forteller litt om byens historie før vi møter vår dansktalende lokalguide, som tar oss med på en byvandring i den historiske delen av Friedrichstadt. Rundturen avsluttes i båt på kanalene rundt byen. Etterpå blir det lunsj på egenhånd, før ferden går videre til hansabyen Lubeck. Vi skal under oppholdet bo på Hotel Park In Radisson sentralt i byen. Felles middag om kvelden. Frokost og middag inkludert.

Dag 3 – tirsdag 11. oktober 2022

Etter frokost på hotellet møter vi kl. 10.00 vår lokalguide som tar oss med på en byvandring i Hansabyen Lübeck. Byen er kjent tilbake til Karl den stores tid (748–814) og oppstod som den slaviske byen Liubice langs en gammel handelsrute, som gikk fra Nordsjøen mot  Elben og Trave. Byen regnes som forbilde for den eldste byplanen i Stockholm. Lübeck blir også kalt” byen med de sju tårn” etter kirketårnene som dominerer silhuetten av Gamlebyen. Hansabyen Lübeck ble i 1987 oppført på UNESCOs verdensarvliste. Dagen avsluttes med en god middag på en av byens restauranter. Frokost og middag inkludert.

Dag 4 – onsdag 12. oktober 2022

Etter en god og lang frokost gjør vi oss klare for avreise kl. 10.00 til Hamburg. Her blir vi møtt av vår lokalguide som tar oss med på en rundtur i Hansabyen Hamburg. Den heter offisielt Freie und Hansestadt Hamburg, er Tysklands nest største by og samtidig en av landets delstater. Hamburg tilhørte Hansaforbundet som hansaby i middelalderen og var en fri stad under det tysk-romerske rike. Fram til Tysklands samling i 1871 var Hamburg en suveren stat.

Etter en lang dag og spennende program er vi på vei til flyplassen i Hamburg for hjemreise med Norwegian. Avreise fra Hamburg kl. 2125 direkte til Gardermoen med ankomst kl. 2250. Felles buss tilbake til Fredrikstad.

Pris per person kr 9 850 som inkluderer:

Buss Fredrikstad-Gardermoen tur og retur.

Flyreise med Norwegian Oslo-Hamburg tur og retur med skatter og avgifter og bagasje inkludert.

All transport, utflukter og museumsbesøk under oppholdet ifølge dagsprogram.

Overnatting i dobbeltrom med alle fasiliteter.

3 frokoster og 3 middager inkludert.

Svein Skahjem er med som veiviser og reiseleder.

Tillegg for enkeltrom på hotellet under hele rundturen kr 1 975

Vi har meget begrenset med plasser (20 plasser) på denne turen, så vær tidlig ute med bestillingen. Ønsker dere å vite mer om turen, ta gjerne kontakt med Inger Torill på telefon 48055992 eller e-post itsol@online.no eller Wiggo Andersen i Reiseakademiet i Fredrikstad på telefon 90557160 eller e-post wiggo@reiseakademiet.no

Påmelding skjer direkte til Reiseakademiet i Fredrikstad på telefon 69334400 eller e-post: wiggo@reiseakademiet.no eller telefon 90557160.

Velkommen til en historisk reise gjennom århundrer som også har påvirket vår egen lokalhistorie.

Svein Skahjem

Print Friendly, PDF & Email