Torsdag 24. august 2023
Blaafarveværket med gruvene

Buss: › Fra Biblioteket kl. 08.00 Fra Østfoldhallen kl. 07.40
Pris: kr 1 395,-
Turleder: Berit-Julie Pedersen. E-post berit-julie@bjped.no – SMS 41 46 41 64
PÅMELDING TIL TURLEDER

Det Kongelige Modumske Blaafarveværk var Norges største industribedrift på 1800-tallet. Her ble det framstillt blåfarge fra koboltmalm, som ble benyttet i papir-, porselens- og glassindustrien.

Blaafarveværket dekket i sin tid 80% av verdensmarkedet for blåfarge. Verkets storhetstid tok slutt i 1849 og driften ble gradvis redusert til den stanset helt i 1898.

Bygningsmassen og gruvene ble på 1970-tallet overtatt av Stiftelsen Modums Blaafarveværk, som har gjort verket tilgjengelig for publikum som museum og kunstgalleri.

I dag er Blaafarveværket et av Norges mest besøkte museer, hele åtte kilometer langt, bestående av gruver og bygninger som formidler kunst og kulturhistorien i sin naturlig tilknytning.

Turen går til Sanden Hotell i Hokksund hvor vi får servert frokost. Gode og mette reiser vi videre.

Vi starter med en guidet historisk tur i Nordens flotteste besøksgruve. Høydepunkter på turen er blant annet det «svevende» glassgulvet og den 32 meter lange underjordiske hengebroen. Husk en ekstra jakke. Det er ca 4 grader inne i fjellet.

Deretter kjører vi den korte veien ned til Blaafarveværket hvor det blir tid på egen hånd til å rusle rundt i de sjarmerende omgivelsene. Her finner vi blant annet Den Blå Butikk med et rikt utvalg av blått glass, mange spesiallaget for Blaafarveværket.

Det er en stor begivenhet at det svenske Nationalmuseum i Stockholm besøker Blaafarveværket sommeren 2023 med utvalgte høydepunkter fra sin store samling. Kunst og kultur av høy kvalitet er en viktig del av industrieventyret Blaafarveværket. Vi blir med på en guidet omvisning i utstillingen som vil gi oss glimt av livet, fra vugge til grav.

Sverige er på mange måter vår nærmeste nabo. Men det er fortsatt mye innenfor kunstens og kulturens verden som gjenstår å bli kjent med. Utstillingens malerier er hentet fra en spennende epoke i kunstens historie. Det eldste maleriet er utført av Hans Fredrik Gude i 1879. Det nyeste er malt av Helmer Osslund i 1910. Vi kan trygt si at vi befinner oss i en tid der brytningene i synet på hva kunst kan og skal være, skapte en gullalder.

Felles middag før avreise tilbake til Fredrikstad.

Reisefakta

Turens veil. pris kr. 1 395,- ved mimumum 35-40 betalende
deltakere.

Prisen inkluderer:

Transport

Frokost

Middag

Inngang og omvisning som beskrevet i programmet.

Prisen inkluderer ikke:

Drikke til maten

Forsikringer

Det tas forbehold om trykkfeil i programmet og endringer en ikke er herre over, som eksempelvis pandemi eller annet.

Print Friendly, PDF & Email