12. – 18. september 2023
3 hovedsteder langs Donau

Dato: Tirsdag 12. – mandag 18. september 2023
Buss: Fra Biblioteket kl. 03.30

Flyavgang med Lufthansa fra Gardermoen. 07.15
Pris: kr 18 250,-. Tillegg for enkeltlugar: kr 2 500,-

Turledere: Sture Solvang (Fredrikstad Pensjonistakademi)
Wiggo Andersen (Reiseakademiet)

Påmelding til: Sture Solvang. e-post: sture.solvang@me.com – SMS 91 13 98 78
OBS! Turen var opprinnelig lagt opp med avreise 23. august. Vår cruiseskip, Der Kleine Prinz, ble kontrahert som hospitalskip i forbindelse med krigen i Ukraina, og

12.-18. SEPTEMBER 2023

Opplev 3 hovedsteder langs Donau – på ett cruise. Utsikten fra vårt hyggelige skip, og opplevelsene i land, veksler fra vakre kulturlandskap til elegante hovedsteder. Vi besøker Tyskland, Østerrike, Slovakia og Ungarn, samt hovedstedene Budapest, Bratislava og Wien. Alle lugarer har aircondition. Fra Passau ved grensen mellom Tyskland og Østerrike seiler vi gjennom den naturskjønne Wachaudalen mot Slovakia og Ungarn.

Underveis besøker vi tre av de flotte hovedstedene som ligger langs den mektige elven – Wien, Budapest og Bratislava. I tillegg får du oppleve Melk – kjent for det majestetiske benediktinerklosteret Stift Melk.

Bli med Fredrikstad Pensjonistakademi på et spennende elvecruise gjennom Europas historie. Reiseleder vil være Sture Solvang fra Fredrikstad Pensjonistakademi og Wiggo Andersen fra Reiseakademiet i Fredrikstad.

Dag 1 –Tirsdag 12. september 2023

Avreise med buss fra Fredrikstad bibliotek tidlig på morgenen til Gardermoen. Avreise fra Gardermoen med Lufthansa kl. 0715 direkte til München med ankomst kl. 0930. Videre med buss til Passau, hvor skipet venter. Kjøreturen tar rundt to timer. Passau ligger der elvene Donau, Inn og Ilz møtes, og kalles gjerne Dreiflüssestadt (tre-elver byen). Vi sjekker inn og finner oss til rette i lugaren og om bord. Klokken 16.00 kaster skipet loss og cruiset begynner.

Dag 2 – Onsdag 13. september 2023  

Ved lunsjtider ankommer vi Wien. Østerrikes hovedstad er synonymt med skjønnhet, sjarm og eleganse. Om ettermiddagen er det byrundtur med buss og til fots – en fin måte å få oversikt over de største severdighetene i den gamle keiserbyen. Vi kjører på Ringstrasse og ser arkitektoniske perler som Statsoperaen, Rådhuset, Parlamentet og universitetet. I gamlebyen fortsetter rundturen til fots mot Stefansdomen. Blir det tid på egenhånd så besøk gjerne en av Wiens elegante kafeer og smak på Sachertorte, byens berømte kulinariske spesialitet. Skipet seiler videre sent om kvelden. Utflukten i Wien er inkludert i utflukts pakken som tilbys.

Dag 3 – Torsdag 14. september 2023

Midt på dagen ankommer vi Esztergom, som var Ungarns hovedstad fra år 1000 til begynnelsen av 1200-tallet. I dag ligger landets erkebispesete her. I gangavstand fra skipet ligger den imponerende Esztergom­katedralen. Katedralen er Ungarns høyeste bygning og den imponerende domen, som innvendig er 71,5 m høy og 33,5 m bred, bidrar til akustikken som gir en gjenklang på hele 9 sekunder. Altertavlen i katedralen er verdens største maleri, malt på ett kanvasstykke. Utpå ettermiddagen fortsetter seilingen og vi ankommer Budapest i 20.30-tiden. Innseilingen til Budapest er verd å få med seg da mange av hovedstadens severdigheter og flotte byggverk ligger langs elven. Her kan vi hver for oss rusle rundt og oppleve byen på egenhånd.

Dag 4 – Fredag 15. september 2023

Etter frokost er det byrundtur med buss og til fots. På østsiden av Donau, i bydelen Pest, ligger Helteplassen, det vakre operahuset, St. Stefans basilikaen, og den imponerende parlamentsbygningen i nygotisk stil. Bydelen Buda, på den andre siden av elven, er mer kupert. Her ser vi Mattias-kirken og den kjente Fiskerbastionen med storslått utsikt over byen. Retur til skipet for lunsj. I 17.00-tiden fortsetter seilasen mot et nytt land og en ny hovedstad. Utflukten i Budapest er inkludert i utfluktspakken som tilbys.Dag 5 – lørdag 16. september 2023

I dag besøker vi Bratislava, hovedstaden i Slovakia. Den guidede byvandringen går gjennom Bratislavas historiske bykjerne, og vi ser den gamle byporten, restene av den gamle bymuren, og St. Martin katedralen – som fra 1563 til 1830 var kroningskirke for den ungarske kongen. Etter lunsj kan du oppleve byen på egen hånd. En tur opp til middelalderslottet Bratislavsky Hrad for å beundre utsikten, anbefales. Skipet seiler videre kl. 19.00. Utflukten i Bratislava er inkludert i utfluktspakken som tilbys.

Dag 6 – søndag 17. september 2023

I dag kan du nyte seilingen på Donau. Vi befinner oss nå i Wachaudalen, som står på UNESCOs verdensarvliste og er Østerrikes beste vindistrikt. Dette er en av de mest naturskjønne strekningene langs Donau og fra soldekket kan du nyte utsikten mot små landsbyer og vinmarker.

Midt på dagen kommer vi til Melk, best kjent for det majestetiske benediktinerklostret Stift Melk fra tidlig 1700-tall, som troner på en høyde over byen med utsikt til elven.

Blir du med på en omvisning i klosteret får du se den storslåtte marmorhallen, klosterkirken, biblioteket med takmalerier av Paul Troger, og den vakre klosterhagen på baksiden av klosteret. Utflukten i Melk er inkludert i utfluktspakken som tilbys.

Dag 7 – mandag 18. september 2023

Om morgenen er vi tilbake i Passau. Etter frokost sier vi farvel til skipet, og kjører med buss til flyplassen i München. Avreise med Lufthansa kl. 1505, direkte til Oslo med ankomst kl. 1805. Her står en av Juel Johansen sjåfører og busser og bringer oss tilbake til Fredrikstad med ankomst Fredrikstad bibliotek ca. 2030.

Pris per person kr 18 250 som inkluderer:

 • Busstransport fra Fredrikstad til Gardermoen tur og retur
 • Fly Oslo-München tur og retur med Lufthansa
 • Overnatting i utvendig deluxe dobbeltlugar på midtdekk eller øvre dekk.
 • All drikke (kaffe, mineralvann, øl og vin) inkludert til måltidene om bord.
 • Helpensjon fra middag første dag til frokost sist dag. 
 • Reiseledere fra FPA (Sture) og Reiseakademiet (Wiggo) følger med på turen.

Tillegg for enkeltlugar på hoveddekk kr 2 500

Det tilbys en utfluktspakke til kr 1 900 til hver deltaker og som inkluderer utfluktene til følgende turer:

 • Byrundtur med buss og til fots i Wien
 • Byrundtur med buss og til fots i Budapest
 • Byvandring i Bratislava
 • Utflukt til Stift Melk

Følgende er ikke inkludert i turprisen

 • Tips til skipets mannskap, lokale guider og sjåfører på utfluktene
 • Reise og avbestillingsforsikring

Vi har kun 25 plasser til disposisjon på denne turen. Påmelding til turen skjer til: Sture Solvang på sture.solvang@me.com eller mobil 911 39878 

Helse
Elvecruise er ikke tilrettelagt for personer med gangbesvær/bevegelseshemming. Ilandstigning skjer via en smal landgang og noen ganger kan skip ligge fortøyd side om side. Selv om de fleste har heis, vil det være en del trappetrinn på skipet. På utfluktene er det ofte mye gåing av både kortere og lengre varighet, og disse foregår ofte på brostein eller annet ujevnt underlag. Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje og reise uten assistanse underveis.

Forbehold
Elver er naturbaserte, og det kan skje uforutsette endringer i vannstanden. Skulle dette oppstå, forbeholder rederiet seg retten til å forandre seilingsrute, tider og program. Det gis ikke refusjon for endringer i programmet forårsaket av force majeure.
Det tas forbehold om endringer i program og flytider, samt justering av prisen som følge av økning i oljepriser, valuta­kurser, skatter og avgifter og andre uforutsette faktorer vi ikke har kontroll over.

MS Crucestar (Hotellstandard: 4 stjerner) ★★★★

Fasilitetene om bord inkluderer restaurant og salong med bar på øvredekk, resepsjon, lite bibliotek og soldekk. Internett mot avgift.

Alle lugarene er utvendige og har bad med dusj, hårtørrer, TV, safe og aircondition. Lugarene på Front dekk er på 11 m² og har to separate senger og vindu som ikke kan åpnes. Deluxelugarene er 14 m² og har vindu som kan åpnes og to enkeltsenger som kan settes sammen til en dobbeltseng. 

Byggeår: 2000, renovert 2009
Lengde: 110 m
Passasjerer: 154

Print Friendly, PDF & Email