Søndag 25. september 2022
Blaafarveværket
Mellom to verdener

Søndag 25. september 2022
Buss: › Fra Biblioteket kl. 07.50 Fra Østfoldhallen kl. 07.30
Pris: kr 1 350,-
Turleder: Eva M. Eriksen – E-post: evaeriks@online.no – SMS 97 17 49 48
PÅMELDING TIL TURLEDER

Mystikk og myter i norsk kunst 1850–1950.

Turen går til  Modum Blaafarveværk.

25.  september 2022

Modum Blaafarveværk var Norges største industribedrift på 1800- tallet og utviklet blåfarge fra koboltmalm, som ble benyttet i papir-, porselens- og glassindustrien. Det norske Blaafarveværket dekket på det meste 80 % av verdensmarkedet for blåfarge.

Verkets storhetstid tok slutt i1849 og driften gradvis redusert til den ble stanset helt i 1898. Bygningsmassen og gruvene ble på 1970-tallet overtatt av Stiftelsen Modums Blaafarveværk, som har gjort verket tilgjengelig for publikum som museum og kunstgalleri. I dag er Blaafarveværket et av Norges mest besøkte museer.

I moderne buss og på gode veier går turen  til  Sanden hotell i Hokksund hvor vi får servert frokost. Gode og mette  reiser vi videre til

Det kongelige Modumske Blaafarveværk som er et åtte kilometer langt museum med en blanding av kunst, kultur og natur. 

Vi starter med en guidet historisk gruvetur i Nordens flotteste besøksgruve. Høydepunkter på turen er blant annet det «svevende» glassgulvet og den 32 meter lange underjordiske hengebroen! Husk en ekstra jakke. Det er ca 4 grader inne i fjellet.

Deretter kjører vi den korte veien ned til Blaafarveværket hvor det blir tid på egen hånd til å rusle rundt i de sjarmerende omgivelsene.  Her finner vi blant annet den Blå butikk  med rikt utvalg av blått glass, mange spesiallaget for Blaafarveværket

Deretter skal vi  gjøre oss kjent med utstillingen «Mellom to Verdener» . Gjennom kunsten har 38 kjente kunstnere billedliggjort hvordan

vår verden bygger på myter og sagn. Det er slik vi kan forklare alt det uforklarlige. Utstillingen handler om menneskets fantasi og sterke fortellertradisjon. Vår lokalguide vil vise  hvordan flere norske kunstnere gjennom tidene har visualisert mytiske vesener. Felles middag før avreise tilbake til Fredrikstad.

Turens pris er veil. kr 1350,- for 30- 35 betalende gjester                     

Turens pris inkluderer: Transport i moderne turbuss

Frokost

Middag

Inngang og omvisning som beskrevet i programmet.

Prisen inkluderer ikke: Drikke til maten, forsikring

La deg forføre av mystikken – av eventyr, myter og sagn.

Vår verden bygger på myter og sagn. Det er slik vi kan forklare alt det uforklarlige. Utstillingen Mellom to Verdener på Blaafarveværket handler om menneskets fantasi og sterke fortellertradisjon, og hvordan flere norske kunstnere gjennom tidene har visualisert mytiske vesener.

Det ligger i menneskets natur å fortelle historier – sanne eller oppdiktete. Det er denne sterke fortellertradisjonen som bringer historier videre. Det er først senere at fortellingene ble samlet og nedtegnet.

I Norden ble de norrøne kongesagaene samlet av Snorre Sturlason på 1200-tallet, og fra midten av 1830-årene begynte Peter Christen Asbjørnsen å samle lokale eventyr og sagn i Norge. Dette arbeidet, og hans samarbeid med Jørgen Moe, førte til utgivelsen av Norske folkeeventyr i 1841En annen viktig publikasjon var Andreas Fayes bok Norske sagn utgitt i 1833 som er betegnet i ettertid som den første norske folkeminneboken. Denne interessen for våre folkeeventyr og sagn kan også finnes hos kunstnere på 1800-tallet – ikke bare fordi de ble spurt om å illustrere eventyr og sagn – men også fordi de selv hadde en interesse for temaet.

Motivene av de 38 norske kunstnerne i utstillingen understreker forestillingen om at det finnes mer mellom himmel og jord enn det som kan måles og veies.

Utstilte kunstnere:

Theodor Kittelsen, Erik Werenskiold, Gustav Wentzel, Harald Sohlberg, Christian Skredsvig, Hannah Ryggen, Adolph Tidemand, Olaf Lange, Gerhard Munthe, Gustav Vigeland, Eilif Peterssen, Nikolai Astrup, Fridtjof Nansen, Peter Nikolai Arbo, Kitty Kielland, Teddy Røwde, Einar Berger, Henrik Sørensen, John Savio, Wilhelm Wetlesen, Frants Bøe, Thorolf Holmboe, Per Krohg, Hans Heyerdahl, Louis Moe, Vincent St. Lerche, Øivind Heggtveit, Wilhelm Peters, Christian Krohg, Carl Sundt-Hansen, Lars Jorde, Knud Bergslien, Nils Bergslien, Joronn Sitje, Andreas Bloch, Ludvig Munthe, Otto Sinding og Oluf Wold-Torne.