Søndag 18. – fredag 23. august 2019
Historiecruise i vesterled
Med Øystein Morten

Tid: Søndag 18. – fredag 23. august 2019
Pris: kr 16 900,-  Tillegg enkeltlugar (begrenset antall) innvendig standard
kr 4 850,-, utvendig standard kr 6 950,-Bussavgang: Fra Biblioteket kl. 08.00
Arr.ansvarlig:  Nina Oksmo
e-post: nina.lill.oksmo@fredfiber.net Mob: 926 48 051

18. – 23. august 2019 – 6 dager

Velkommen til sommerlys vest i havet og vårt spennende cruise. Det er dagslys nærmest døgnet rundt, og vi får mange og gode opplevelser på denne rundreisen i Vesterled.

Våre faglige inspirator og fortelle er religionhistoriker Øystein Morten.

Øystein Morten bør være kjent for de fleste som er interessert i historie fra vikingtid og middelalder. Hans bøker «Jakten på Olav den Hellige» og «Jakten på Sigurd Jorsalfare» fikk meget gode kritikker og ga oss innblikk i en ny historieverden. Kombinasjonen av historien i nåtid og fortid er svært interessant og spennende lesing.

Dersom du trodde middelalderhistorie ikke er interessant for deg, kan det hende du skifter mening etter å ha lest Øystein Mortens bøker!

Vår faglige reiseleder vil holde foredrag hver dag, om bord eller i land.

Det vil bli satt opp buss fra Fredrikstad til Gardermoen, deretter flyr vi til Edinburgh.

Cruiset starter i Rosyth, like ved Edingburgh, der vi går om bord i MS Marco Polo og setter kursen først mot Orknøyene hvor Kirckwall er første anløp.

Her har vi vår egen buss og guide og skal se Maeshowe, en førhistorisk gravhaug, påbegynt for ca 5000 år siden. På stenveggene inne i gravhaugen er det norrøne runeinskripsjoner som vi får se. Vi skal også se St Magnus-katedralen, Nordens nest største kirke i middelalderen, etter Nidaros. Erkebispegården fra samme tid ligger ved siden av og er også verdt et besøk.

Lerwick på Shetlandsøyene er neste stopp. Her skal vi også ha vår private buss og guide, og vi drar sørover på Mainland, hovedøya, for å besøke de arkeologiske utgravningene Jarlshof. Bygningene her inkluderer rester fra en smie fra bronsealderen, hus fra jernalderen, hus fra pikterne, langhus fra vikingtiden og en gård fra middelalderen. Det blir også god tid til besøk i Lerwick på egenhånd.

På Færøyene, hovedstaden Torshavn, setter vi oss i buss med lokal guide og besøker det gamle bispesetet på Kyrkjebø. Dagens bonde Johannes Paturson er 17. generasjon. Fortellingen om stedet foregår i Røykstovan, Europas eldste trehus, ca 900 år gammelt.

Det blir tid på egenhånd i Torshavn, vi anbefaler et besøk i Jacobsens bokhandel.

Velkommen til et unikt cruise med uforglemmelige opplevelser og steder du muligens ikke har besøkt tidligere.

Skipet vi seiler med er Marco Polo som tar 800 passasjerer.

Alle måltider inkludert når man er om bord, 3 om dagen.

Det vil hver dag gis tydelige beskjed via info på lugarene, på skjermer og over høytalere når man må være om bord i skipet. Som regel er det 30 min før avgang. Detaljert info kommer nærmere avreise.

Program

Det vil bli foredrag fra Øystein Morten mens vi er på sjøen, fortrinnsvis før middagene. Detaljer om tider kommer nærmere avreise. Vi befinner oss i farvann som er sterkt relatert til norsk viking- og norrøn historie og ikke minst middelalderhistorie.

Øystein Morten vil holde foredrag om temaer som er nært knyttet opp mot stedene vi besøker.

Dag 1 – 18.8.

Buss fra Fredrikstad til Gardermoen om morgenen, og vi flyr direkte med Norwegian fra Oslo G til Edinburgh kl 12.25 med ankomst kl 13.15 (lokal tid). Buss venter på gruppen og tar oss til Rosyth for innsjekking på MS Marco Polo. Skipet forlater Rosyth kl 1600.

Øystein Morten vil hver dag holde foredrag på 45-50 minutter mens vi er ombord. Vi kommer tilbake med detaljert tidsplan nærmere avreise for foredragene. Disse vil foregå i eget konferanserom om bord. Øysteins første foredrag handler om Olav Tryggvasons herjinger i England og Skottland.

Dag 2 – 19.8.

Ankomst Kirkwall på Orknøyene kl 08.00. Avgang kl 23.00. Kirkwall er administrasjonssenteret for de ca 200 øyene som utgjør Orknøyene, og har ca 7.000 innbyggere. Det finnes spor etter mennesker som levde der mer enn 3.000 år f Kr. Et av de viktigst funnene er gravhaugen Maeshowe på Mainland. Gravhaugen er 7 m høy og 35 m i diameter. Den ble påbegynt for ca 5000 år siden, og bygget i flere etapper. Den nåværende formen antar man er fra ca 1500 år f Kr. På stenveggene i kammeret kan det leses et tredvetalls norrøne runeinskripsjoner som forteller både om legender om en skatt knyttet til haugen, matservering og fester, og forskjellige former for seksuell aktivitet som har pågått i de små sidekamrene inne i haugen. Det opplyses også at det var korsfarere som var på vei enten til eller fra Jerusalem som brøt seg inn i haugen: «Jorsalamenn brutu haug denna». Vi besøker dette unike stedet, som ble tatt opp på Unescos verdensarvliste i 1999 og er en av Skottlands fire verdensarvoppføringer.

Vi vil i tillegg se St Magnuskatedralen som ble påbegynt i år 1137 under Ragnvald Orknøyjarl. Katedralen i Kirkjuvåg – som Kirkwall het den gang – var nest størst i det nordatlantiske bispedømme, etter Nidarosdomen. Lokal guiding på Orknøyene foregår på engelsk og av Øystein Morten.

Det blir også tid på egenhånd i øyrikets hovedstad. Hvorfor ikke besøke en av de hyggelige butikkene, eller en kafé og nyte en lokal godsak.

Øystein har utrolig mye spennende å fortelle fra Orknøyene, og temaene er fra kristningen av Orknøyene og Magnuskatedralen.

Dag 3 – 20.8.

Ankomst Lerwick på Shetlandsøyene kl 08.00, avgang kl 17.00. Lerwick har fått navn etter det tidligere norske navnet Leirvik og er med sine 7.500 innbyggere øyenes hovedstad. Hovedøya kalles Mainland, og innbyggertallet i Lerwick er ca en tredjedel av det totale innbyggertallet.

Siden 3.000 år f Kr har øyene vært bebodd, man har i dag rester etter steinhus fra jernalderen. Omkring år 300 e Kr beretter romerske skrifter om det keltiske folkeslaget pikterne, som på 800-

tallet ble fortrengt av vikingene. Shetland var en del av Norgesveldet under navnet Hjaltland, inntil øyene ble pantsatt til den skotske kongen av den dansk-norske kongen Christian I i 1469.

Vi setter oss i buss med lokal guide for å kjøre til det arkeologiske Jarlshof, restene etter en bosetting fra neolittisk tid – yngre steinalder. Stedet går for å være det beste arkeologiske stedet i hele Storbritannia. Stedet ble utbygget gjennom århundrer, bl a i jern- og middelalderen.

Guiding foregår på engelsk med lokal guide, og i tillegg vil Øystein Morten fortelle.

Vi drar tilbake til Lerwick og fri om ettermiddagen. Om du ikke ønsker å være i Lerwick by legges det opp til at man rekker å spise lunsj om bord, evt finner man en kafé på egenhånd i byen.

Foredrag med Øystein i dag er møtet mellom vikinger, irske munker og pikterne.

Dag 4 – 21.8.

Vi ankommer Torshavn kl 0900, og skal ligge her til kl 20.00. Vi starter med besøk på Færøyenes gamle kongsgård og bispesetet fra 900 år tilbake i tid, på Kyrkjebø. Her er det i dag Johannes Paturson som styrer gården, han er 17. generasjon. I tillegg til stedets interessante historie besøker vi den gamle Røykstovan, antatt å være det eldste trehuset i Europa, bygget av drivtømmer fra Norge, og som de antar har vært en stavkirke før den drev i land på Færøyene. Her på gården står også Olavskirken opprinnelig fra år 1111, samt ruinene etter Magnuskatedralen. Vi gjør en liten vandretur på Tinganes i Torshavn, tingplassen gjennom århundrer, og fremdeles stedet hvorfra øyriket styres. Den gamle bydelen Reyn ligger like ved, vi rusler blant trange smug og stræde. Offisielt program ferdig kl 12.30. Lokal guide på Færøyene snakker norsk.

Tid på egenhånd og vi anbefaler den 150 år gamle «Boghandel Jacobsen», en ekte gammeldags bokhandel. Færøyenes eneste garnprodusent har butikk i Torshavn, og har du lyst kan du gå inn i Husfliden og se på – eller kjøpe – hjemmelaget tradisjonsstrikk. Like ved finner vi også stedet der de færøyske folkedraktene lages.

I Færøyenes nasjonalmuseum finnes blant mye annet de originale kirkestolene fra 1400-tallet som sto på Kyrkjebø. Også en godt bevart utskåret «Maria med Jesusbarnet» av angelsaksisk opprinnelse fra slutten av 1000-tallet, som inntil 1875 befant seg i Olavskirken på Kyrkjebø, finnes her.

Fra Øystein Morten vil skal vi høre fortellingene om kristningen av Færøyene.

Dag 5 – 22.8.

Vi setter kursen sørover mot Storbritannia og seiler hele dagen.

Avsluttende foredrag av Øystein Morten, Jakten på Olav Tryggvason. Avskjedsmiddag om bord.

Dag 6 – 23.8.

Kl 08.00 Ankomst Rosyth. Transport til flyplassen for avgang direkte til Oslo kl 13.50 ned Norwegian, ankomst kl 16.35. Derfra buss tilbake til Fredrikstad.

Marit!  Dette tas ikke ordrett med på nettsiden. Jeg justerer
teksten senere.
Sture

Reise- og prisinformasjoner

Pris pr person fra kr 16.900

Inkluderer

 Fly med t/r Oslo – Edinburgh

 Flyskatter

 Buss t/r Fredrikstad-Gardermoen

 Transporter t/r flyplass-båthavner i Edinburgh

 5 netter/ 6 dagers cruise med full pensjon om bord i standard innvendig dbl lugar

 Utflukter i land Orknøyene, Færøyene og Shetland jmfr program

 Daglige foredrag om bord som nevnt i program med faglig reiseleder Øystein Morten

Tillegg

 Enkeltlugar innvendig standard kr 4.850 (begrenset antall)

 Enkeltlugar utvendig standard kr 6.950 (begrenset antall)

 Drikke til måltider

 Obligatorisk tips til crewet, pr sept 18, GBP 7 pr dag (info kommer senere)

Frivillig oppgradering av lugarer

 Innvendig superior dbl kr 1.150 pr person

 Utvendig standard Ocean view kr 2.450 pr person

 Utvendig standard pluss Ocean view kr 2.850 pr person

 Utvendig premium Ocean view kr 4.200 pr person

Forbehold om prisendring dersom endringer i flyskatter og avgifter, og eventuelt andre uforutsette endringer. Forbehold om mindre programendringer.

Depositum på kr 4.000 pr person faktureres ved påmelding.

Sluttfaktura forfaller 6 uker før avreise.

Print Friendly, PDF & Email