Søndag 19. – søndag 26. mai 2019
Opplev Kaukasus – Armenia og Georgia

Tid: Søndag 19. – søndag 26. mai 2019
Buss fra Biblioteket kl. 1530 med kurs for Gardermoen.
Pris: kr 15 950,- Tillegg for enkeltrom kr 2 850-
Reiseledere:   Teknisk: Sture Solvang og faglig: Kjell Dragnes, Aftenposten.
e-post: sture.solvang@me.com, mob.: 911 39 878
Begrenset antall plasser.

Opplev Trans-Kaukasus – Armenia og Georgia

  1. -26. mai 2019

De to tidligere sovjetrepublikkene Armenia og Georgia ligger svært langt fra Nord-Europa, og vi tenker oss kanskje ikke at det er så mange nordiske spor på de kanter. Men de holder som gjennomgangstema for en reise i det som i forrige århundres skolebøker het Trans-Kaukasus, dvs. “på den andre siden av Kaukasus-fjellene”, Zakavkazie på russisk. De to nasjonene ble innlemmet i Sovjetunionen tidlig i 1920-årene. De ble selvstendige stater da Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991-1992, men begge land har en historie som uavhengige folk før innlemmelsen i Tsar-Russland i første tiår av 1800-tallet.

Georgia er for oss mest kjent for sin matkultur, og i en litt annen sjanger, som sovjetdiktatoren Josef Stalins opprinnelige hjemland. Vi skal besøke hans fødested i Gori ikke langt fra hovedstaden Tbilisi. Blant de nordmenn som har besøkt og skildret Georgia, er Knut Hamsun. Han vier også et dikt til georgiernes legendariske dronning Tamara. Den norske lyrikeren og maleren Dagny Juel Przybyszewska (1867-1901), som tilhørte kretsen rundt Edvard Munch og August Strindberg i Berlin, er gravlagt i Tbilisi. Hun ble drept av en sjalu georgisk adelsmann.

Armenia var i areal den minste av de 15 sovjetrepublikkene, med sine 29 000 kvadratkilometer så vidt større enn Hedmark fylke. Landet ble kristnet allerede på 300-tallet, og selv i sovjettiden ble det fremhevet som bevis på at Armenia var en gammel kulturnasjon. I Armenia er det ingen utlending som har en høyere status enn Fridtjof Nansen. Det skyldes hans hjelpearbeid for armenerne etter første verdenskrig, det såkalte Nansen-passet og hans kritikk av tyrkerne for deres fremferd mot armenerne. Nansen er den dag i dag et vanlig guttenavn i Armenia.

Turens faglige reiseleder er Aftenposten sin tidligere utenrikskorrespondent Kjell Dragnes.  Han har reist i det meste av Kaukasus gjennom flere år og kan sin historie. Turen arrangeres i samarbeid med Temareiser Fredrikstad.

Programmet

Dag 1 – søndag 19. mai 2019   

Avreise fra Oslo Gardermoen med det polske flyselskapet LOT kl. 1940 direkte til Warszawa og videre mot Georgia og Tbilisi hvor vi ankommer natt til mandag kl. 0400. På flyplassen blir vi hentet av buss som kjører til vårt sentrale hotell.

Dag 2 – mandag 20. mai 2019 

Byvandring i den gamle bydelen i hovedstaden. I denne delen av verden var den greske innflytelsen stor, og kristendommen kom tidlig, så vi får se kirker fra tidlig middelalder. De er ikke de eldste. Georgia kan fremvise klostre som er bevart fra 600-tallet og festninger som er enda eldre. Vi starter med Metekhi-kirken fra det 13. århundre, og som har fantastisk utsikt over gamlebyen. Etterpå nyter vi panoramautsikten over hele byen fra Narikala-festningen fra det 4. århundre. Litt tid på egen hånd før felles middag.Den georgiske gjestfriheten er omstendelig og kaloririk, sjelden mindre enn 20 retter, så det kan være fornuftig å stille med så tom mage som mulig. Men det regnes som god folkeskikk å levne litt på tallerkenen; det er tegn på at gjesten synes det var tilstrekkelig med mat. (F/L/M)

 Dag 3 – tirsdag 21. mai 2019 

I dag busser vi til vi den gamle hovedstaden og religiøse sentrum av Georgia – Mtskheta (ja, det er mange konsonanter i georgisk). Her står et kloster fra 500-tallet og en katedral som er nesten tusen år gammel på programmet. Begge er på UNESCOs verdensarvliste. Deretter fortsetter vi til Gori. Byens krav på berømmelse er at Josef Stalin ble født her, og vi får et inntrykk av hvordan historikerne strever med å gi ham en høvelig plass i landets og i Russlands historie. Underveis stikker vi innom Uplistsikhe, et historisk underjordisk bysamfunn med vinkjellere, boliger, bakerier, amfiteatre og kirker som er hugget ut i sten. Her var det stor aktivitet allerede tusen år før Kristi fødsel. Dette var også et sted hvor Silkeveien til Kina gjennom Sentral-Asia passerte. Vi drar tilbake til Tbilisi, hvor det blir middag og overnatting. (F/L/M)

Dag 4 – onsdag 22. mai 2019 

Etter frokost bringer bussen oss til grensen mot Armenia, og vi er på grensepasseringspunktet ved 10-tiden. Gammel armensk arkitektur stifter vi bekjentskap med i Haghpat; dette tusen år gamle komplekset er ett av de mange minnesmerker som er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Etter lunsj på en lokal restaurant – maten står ikke noe tilbake for det vi har opplevd i Georgia – fortsetter vi til Spitak, byen som ble rammet av en jordskjelvkatastrofe i 1988, og hvor en rekke europeiske land bidro til gjenreisningen. Det anslås at 25 000 mennesker ble drept. Så fortsetter vi til Jerevan, hovedstaden i Armenia, og spiser middag etter at vi har sjekket inn på Hotel Ani Plaza. (F/L/M)

Dag 5 – torsdag 23. mai 2019 

Etter frokost på hotellet kjører vi til Ararat-provinsen. Det betyr ikke at vi kommer til fjellet Ararat, for det ligger på tyrkisk side av grensen, men vi får se det på nært hold, og armenerne regner det som sitt nasjonalberg. Ifølge Bibelen var det her Noahs ark strandet da syndfloden var overstått – i alle fall det verste av den. Klosteret Khor-Virap, et anlegg som ble påbegynt på 300-tallet og ligger bare et par kilometer fra grensen mot Tyrkia, er det nærmeste vi kommer det majestetiske fjellet. Der får vi også et mektig inntrykk av det dersom været er som det bør være på denne årstiden. Vi fortsetter så til Echmiadzin, kirkesenter og bispesete. Armenernes «St. Olav», biskop Gregor opplyseren, sto for byggingen av den første katedralen da kristendommen ble innført i 301. I Echmiadzin er det et kunstakademi, og der spiser vi lunsj. Etter at vi er tilbake i Jerevan, tar vi en rundtur i byen og får blant annet besøke konjakkfabrikken. Armenerne er svært stolte av sin konjakk, som har gitt navn til den franske Armagnac. For armenerne er det enda viktigere å vise frem minnesmerket over folkemordet i 1915. Hundreårsmarkeringen for tragedien var i 2015 lagt til 24. april. Her vil vi få høre og se mye til Fridtjof Nansen. Vi spiser middag på en lokal restaurant, og vi overnatter i hovedstaden. (F/L/M)

Dag 6 – fredag 24. mai 2019 

En liten rundreise i Armenia fyller denne dagen, men vi begynner vi begynner i nasjonalbiblioteket Matenadaran i hovedstaden. Her er det oppbevart en rekke historiske dokumenter, blant dem et håndskrevet prakteksemplar av den første armenske bibeloversettelsen. Første stopp etter det blir i landsbyen Garni, som har et tempel fra førkristen tid. Det ble bygd like etter Kristi fødsel av kong Tiridates, og antagelig var det viet til solguden Mithra. Lenger oppe i den bratte Azat-dalen ligger klostret Geghard, som også hører med på UNESCOs liste. Det er skåret eller hugget ut av fjellet, og navnet betyr Spydklostret. Ifølge legenden ble det spydet som Kristus fikk stukket i siden etter korsfestelsen, ført hit av apostelen Thaddeus og oppbevart her sammen med flere andre relikvier. Et noe mindre religiøst preg er det over en lunsj på en familiedrevet restaurant nær Garni med demonstrasjon av armenernes særegne brødbakingsteknikk. Dette pleide å være en kondisjonskrevende tilstelning med Sergej som generøs vert, men ved forrige besøk var han ilagt restriksjoner av sin viljesterke hustru, så vi får se hva det blir til denne gangen. Vårt siste måltid i Armenia blir på en restaurant, som foruten tradisjonell mat byr på en oppvisning i armensk folkedans. (F/L/M)

 Dag 7 – lørdag 25. mai 2019

Dagen fri til egen disposisjon. Det vil bli lagt opp til et utfluktsprogram, men i samarbeid med styret i Pensjonistakademiet.(F/L/M)

Dag 8 – søndag 26. mai 2019

Avreise med det polske flyselskapet LOT kl. 0445 direkte til Warszawa med ankomst kl. 0630. Videre kl. 0800 med ankomst Oslo søndag formiddag kl. 1000.

Pris per person kr 15.950.- som inkluderer:

  • Buss Fredrikstad – Gardermoen tur og retur.
  • Fly Oslo-Tbililisi/Yerevan-Oslo tur og retur med LOT på turistklasse tur og retur. Det serveres måltider om bord på flyet tur og retur.
  • Alle måltider (frokost, lunsj og middag) alle utflukter og all transport som beskrevet i dagsprogrammet under oppholdet i Georgia og Armenia inkludert.
  • Faglig reiseleder Kjell Dragnes er med fra Norge.

Tillegg for enkeltrom under hele rundturen kr 2.850.-

Print Friendly, PDF & Email